Отрицателни качества като грубост, арогантност, наглост, циничност и простотия в

...
Отрицателни качества като грубост, арогантност, наглост, циничност и простотия в
Коментари Харесай

България е страна с невероятен потенциал, но…

" Отрицателни качества като неучтивост, надменност, безочливост, вулгарност и дивотия в България са се трансформирали в фешън наклонност. " Йоанна Елми попита млади българи, живеещи в чужбина, по какъв начин виждат България.

По-високото възнаграждение и високият стандарт на живот , качественото обучение, възможностите за по-добра реализация , правдивост и тъждество пред закона са само част от аргументите, заради които доста млади българи решават да напуснат България. Но това надалеч не са основните претекстове.

Често в ядрото на решението за емиграция се оказват дълбоко персонални аргументи, които имат малко общо с финансовото положение: неверен модел на ценностна система вкъщи, възприятие на изолираност и самотност в родината, търсене на независимост и нови хоризонти.
 емигранти iStock/Getty Images
" Винаги съм знаела, че в един миг ще напусна България. Не по финансови аргументи, а в името на моята душeвност. Като човек с прогресивни възгледи постоянно съм била част от едно малочислено и изолирано малцинство. Просто смяната на страната към това, което съгласно мен би трябвало да бъде - модерна, европейска страна, в която господство има законът - в случай че изобщо се случва, се случва прекомерно постепенно. Чувството на изтощение ме убеди, че за мен няма място в България ", споделя Радостина Георгиева, която живее във Англия и работи като цифров специалист.-->

" Отрицателни качества като неучтивост, надменност, безочливост, вулгарност и дивотия освен се толерират в обществото, само че са се трансформирали и в фешън наклонност, а последователно и в норма ", счита 29-годишният кибер криминалист Радослав Узунов, който дълги години обитава във Англия, а през днешния ден живее в Чехия. " За мен Чехия е утопична версия на България, тъй като към този миг е добра композиция от българските добродетели, без негативите. " Според Радослав, българите могат да научат доста от чехите: " Да пазим това, което градим, да бъдем по-любезни и вежливи един към различен и да изкореним завистта, гледайки непрекъснато в непознатия джоб ".

Няколко клишета за живота в чужбина

Панацея ли е обаче Западът? Ясен Петров е 24-годишен магистър по информатика, програмист, който сега живее в Шотландия. " Никога не бях живял в чужбина. Около мен постоянно се говореше какъв брой по-хубаво е на Запад. Но е мъчно да започнеш живот на непознато място, в случай че не си го правил преди този момент. Имам възприятието, че в поколението на родителите ми е бил построен някакъв мит за страхотния живот на Запад, за това по какъв начин хората там са прелестни, образовани, богати, умни, за разлика от хората в България, които не ставали за клин за зеле. Моят опит демонстрира, че това просто не е правилно. "

Радостина е съгласна с него. " Тези нереалистични показа бяха извънредно видни по време на интервала преди присъединението на България към Европейски Съюз. Хората смятаха, че Западът е обетована земя на изобилието, където няма финансови ограничения и съществени проблеми. И откровено си мислеха, че България ще стане тъкмо такава страна единствено няколко години след като се причисли към Общността. "

Други клишета за живота в чужбина изброява Илия Джонгаров, който сега следва магистратура по интернационално право във Франция и Белгия: " Тези в чужбина живеят доста добре! ", " Тези в чужбина печелят доста пари! ", " Ти си учил в чужбина, значи ще успееш в живота! ". " Това, че живееш на Запад не те прави човек, образованието и дисциплината, които си получил от дребен те вършат човек. "

България - " неоран благодатен парцел "

Значителна част от интервюираните за този материал млади българи се усещат европейци. Повечето се дефинират като добре интегрирани в страната правоприемник. Езиковото равнище е главен проблем, посочен като спирачка пред интеграцията при далите отговор негативно. Всички са единомислещи, че пребиваването в чужбина трансформира вероятността над България и света.

Илия счита, че България има какво да научи от Белгия и Франция - що се отнася до равнището на медиите и изключително вложенията в образованието. За него България е " неоран благодатен парцел, който го стопанисва човек, гледащ свине. " Радостина споделя, че дистанцията ѝ оказва помощ да не приема толкоз тежко всяка неправда, която вижда в България. Но остава черноглед. " Апартаментгейт е добър образец за какво. Когато се развихри, почтено казано се изненадах, че изобщо се приказва по тематиката. Не чаках, че ще има последици. Но действително съществени последици няма да има. Много ми се желае нещата да тръгнат в вярната посока, като стартираме от същинско правораздаване, само че ми се коства, че българският народ към този момент няма силата и потенциала да изиска действителни, основни промени. Тази сила лека-полека догаря и гасне през последните 6 години. Изумена съм какъв брой елементарно манипулируем се оказа средностатистическият българин. Покрай дебатите за Истанбулската спогодба и Стратегията за детето се видя какъв брой е ниска гражданската просвета и какъв брой е елементарно да накараш хората да се паникьосат от нещо, което не могат или не желаят да схванат. "
 емигранти iStock/Getty Images
" България е разрастваща се страна, която е в хватката на корумпирани мафиоти ", добавя Ясен, само че акцентира, че мощната обвързаност към родината му пречи да бъде неутрален. Особено мощно усещане му прави ужасното положение на селските региони.

22-годишната Снежина Пискова, живееща в Холандия, е мощно впечатлена от " тоталния непукизъм на хората за средата, в която живеят. В България един човек ще си изхвърли фаса на улицата и след това ще уточни с пръст различен човек, направил същото нещо. Наречете го обществено двуличие, в случай че щете. " Тя продължава: " България е страна с необикновен капацитет за развиване, която обаче по всякакъв начин се пробва да откаже младите и способени хора от това да се построяват в нея. България има всички предпоставки за това да бъде доста положително място за живот, само че духът на хората е толкоз сломен от изискванията, с които би трябвало да се помиряват, че е разбираемо по какъв начин не намират доста мотивация за интензивно деяние по тези проблеми. "

" Българинът си е българин и на Луната "

И въпреки всичко: през 2018 година 16 169 българи са се завърнали от чужбина, като 40% от тях са сред 20 и 44 години. Сред завърналите се е и Петър Тахчиев, 34-годишен математик по обучение, притежател на бизнес. Живял в Дюселдорф, Амстердам, Лондон, Сеул, Бърно, Киев и Щутгарт, през днешния ден той е избрал за собствен непрекъснат дом София.

" Според мен вероятността не е доста цветуща - българите са привикнали доста да търпят. Гражданското общество все още е в зародиш и да, страната ще се интегрира от ден на ден в Европейски Съюз, само че със скоростта на охлюв. " Апатията и умората у българите са измежду нещата, които и той вижда. Ако зависеше от него, би внесъл в България холандските политики за околната среда, немската дисциплинираност и деятелност и украинската борбеност.

Повечето са на едно мнение и що се отнася до деленето на българи в България и чужбина. " Това, че си в чужбина не те прави по-малко българин ", споделят Петър и Снежина. Радостина счита, че е обикновено да се вълнува от проблеми, които директно засягат нея и най-близките ѝ, като правосъдна промяна, битка против корупцията и интернационална политика.

Радослав разяснява разделянето сбито: " Българинът си е българин и на Луната ".
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР