Отразява ли се на психическото състояние на хората смяната на

...
Отразява ли се на психическото състояние на хората смяната на
Коментари Харесай

Психолози съветват: Хапче за щастие няма. Живейте така, както ви харесва

Отразява ли се на психическото положение на хората промяната на часовото време и по какъв начин въздейства пролетта, която чука на вратата ни разясниха пред Novini.bg Краси Александрова Попова, клиничен и когнитивен психотерапевт и Мая Георгиева Михайлова – Петкова, клиничен и съвещателен психолог.

Много значима е настройката към процеса на промяна на времето. Ако се настроим, че това би ни повлияло, би ни лишило или дало час сън, може би няма проблеми. Хората обаче не търсят помощ поради промяната стрелките на часовника.

При промяната на сезоните обаче напълно не е по този начин, тъй като има по този начин наречените сезонни депресии.
Депресията се отключва, когато човек претърпява стресови обстановки. Тогава при него се следи нараснала тревога, нарушен сън, мудност, само че не и отдръпване от обществената среда.
Криенето от действителността идва чак при задълбочаване на положението. Тук към този момент се приказва за отключване на клинична меланхолия.

Човек може да се излекува от меланхолия. Това става благодарение на лекарства и с поддръжка от психотерапия. Не се развива обаче взаимозависимост към медикаментите, те са единствено патеричка и обират вътрешната паника, а психотерапията трансформира държанието и настройките към самите нас.
Когато мъчно споделяме „ не “ и отстояваме себе си, пък идват и паник офанзивите, а те копират всевъзможни типове болести. Тогава по-скоро човек почва да обикаля лекари и да си прави проучвания, до момента в който откри пътя си и вярното хапче. Но хапче няма. Хапчето е в действителност смяната на метода на живот.
Така че, в случай че имате проблеми, направете нещо със себе си и живейте по метода, който ви удовлетворява и харесва.

Какво споделиха още Краси Попова и Мая Михайлова пред камерата на Novini.bg може да видите ТУК.

По материала работиха Галя Георгиева и Десислава Станева
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР