"Отраженията от войната в Украйна ще бъдат дълготрайни и ще

...
"Отраженията от войната в Украйна ще бъдат дълготрайни и ще
Коментари Харесай

Столтенберг: НАТО изготвя планове за дългосрочна промяна на силите, войната може да продължи с години

"Отраженията от войната в Украйна ще бъдат дълготрайни и ще се почувстват по целия свят ", съобщи през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг след края на двудневната среща на външните министри на страните от пакта в Брюксел.

"Ако войната се проточи, най-голямата заплаха е за украинците ", добави той. По думите му съветският президент Владимир Путин има отговорност да приключи войната, да изтегли съветските сили от Украйна и да се върне към мирните договаряния.

"НАТО изготвя проекти за дълготрайна смяна на силите, тъй като, в случай че войната продължи с години, ще има трайно отражение ", разясни Столтенберг. Той означи, че алиансът към този момент е нараснал наличието си по източния фланг.

"Войната може да продължи седмици, месеци и даже години. Няма признаци, че съветският президент Владимир Путин е трансформирал задачата си да овладее Украйна и да реализира забележителна военна победа. Трябва да продължим съгласуваните дейности за преустановяване на тази безсмислена война. Осъждаме убийствата на цивилни, открити в освободените от съветските сили зони, всички отговорни би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването, НАТО поддържа осъществяването на интернационално следствие ", добави генералният секретар.

Той отхвърли да посочи какво съоръжение съдружниците дават на Украйна, само че означи, че се обезпечава руско и модерно въоръжение. Според него Украйна има учредения да получи тази помощ, тъй като самозащитата е право, залегнало в Устава на Организация на обединените нации. Столтенберг разясни, че в този случай не може да се прави разлика сред отбранителни и нападателни оръжия.

"Съгласихме се да продължим и да увеличим поддръжката за Украйна, съдружниците са решени да създадат повече в този момент, в средносрочен и дълготраен проект, с цел да бъдат отблъснати нашествениците ", добави генералният секретар. По думите му Украйна ще получи подпомагане за отбрана от киберзаплахи и против използването на химически и биологични оръжия.

На днешната среща е било решено да се окаже помощ на Грузия, в това число за отбрана на средствата за връзка. За Босна и Херцеговина е била декларирана подготвеност за даване на помощ съгласно нуждите.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР