Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на българските производителите

...
Отпускаме 150 милиона лева повече в подкрепа на българските производителите
Коментари Харесай

Отпускат 150 милиона лева повече в подкрепа на производителите

Отпускаме 150 милиона лв. повече в поддръжка на българските производителите в няколко бранша. Това съобщи министърът на земеделието Иван Иванов в ефира на „ Събуди се”. По думите му секторът е изправен пред съществени усложнения.

„ Причина за високите цени на продукцията преди всичко е нарастването на цените на енергоносителите в международен мащаб, в резултат на Коронавирус рецесията. Това е проблем освен за нас, само че и за цяла Европа. Това, което министерството на земеделието е направило е отразено в новата финансова рамка.

Ще бъдат отпуснати 150 милиона лв. повече от нормалното като помощи, в поддръжка на българските производители.

Политическата рецесия през предходната година докара до закъснение с приемането на бюджета, само че ще наваксаме темповете. След приемането на бюджета, средствата ще стигнат допустимо най-бързо до производителите”, увери министърът.

Той добави, че започва нотификация за 111 милиона помощи по Коронавирус мярката, които ще бъда изплатени на производителите до края на юни.

Министърът на земеделието обърна внимание и на банкрутите измежду родните производители.

„ От 900 хектара оранжерии, 200 са отопляеми. Справка сподели, че огромна част от тях още предходната година не са работили.

Призоваваме производителите да не прекъсват активността си, тъй като страната ще поддържа тези, коит имат потенциал и опция да създават.

Няма да се заплаща на производители без продукция и такива с надписани площи. Порочната процедура спира”, сподели още Иванов.

Приоритет остава българската продукция, като фокус ще бъде подложен и върху нелоялната конкуренция за импорт от трети страни, разяснява земеделският министър.

По отношение на проблемите в животновъдния бранш и заканите за народен митинг Иванов изясни, че проблемите в бранша се дължат на политическата рецесия от предходната година.

„ Забавянето в бюджета се отразява и върху изплащането на помощите. Във връзка с намаляването на Данък добавена стойност, то е записано в съдружното съглашение, само че за жалост тази година не се взе решение за тази мярка. Надявам се това да се случи с актуализацията на бюджета”, добави той.

Министърът сподели още, че повдигането на осигуровките на производителите е сериозна тематика, която обаче бива неглижирана през последните години.

Иван Иванов разяснява и случая от село Антон.

„ Тече инспекция. Държавен фонд земеделие ще проверява въпросния производител и дотациите, които той е получавал. Хора като него скапват имиджа на целия отрасъл. Освен това ще се проверяват и всички, получавали непозволено средства, поради близостта си с управляващите”, безапелационен е министърът.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР