Отправили сме предложение за създаване на онлайн регистър с информация

...
Отправили сме предложение за създаване на онлайн регистър с информация
Коментари Харесай

Експерт: Да се създаде регистър за изразходването на средства от медийните пакети, отпускани от ЦИК

Отправили сме предложение за основаване на онлайн указател с информация за изразходването на средства от медийните пакети, отпускани от ЦИК. Това изясни пред БНР Диана Евтимова, специалист в Института за развиване на обществената среда.

„ Ако се разгласява по време на акцията,   това ще обезпечи по-висока степен на бистрота. Друг вид е да се  следят съвещанията на комисията и протоколите от тях.  ЦИК обаче следи единствено по документи да съответстват нещата и не може да реализира в действителност надзор върху изразходването на тези средства “.

В края на предходната седмица Ц ИК дефинира обединенията, които ще могат да се възползват от т-нар. медийни пакети, планувани в Изборния кодекс . 10 партии ще могат да употребяват цялостния размер  от 40 хиляди лв., 2 обединения - пакет на стойност 30 хиляди лв., 2 за 40 хиляди, два инициативни комитета ще могат да употребяват пакет в размер на 5 хиляди лв.. Държавата дава тези средства на така наречен дребни партии, които нямат партийни дотации, само че би трябвало да имат опция за съответна предизборна акция.

550 хиляди са утвърдените средства за тази предизборна акция , изясни Диана Евтимова.

„ През предходната година бяха отпуснати към 715 хиляди лв.. Те бяха изразходвани основно за присъединяване в електронни медии. Телевизия „ Евроком “, следвана от Българска национална телевизия са най-предпочитани. Различни онлайн платформи също са желани от тези получатели на медийни пакети. Тези участия нормално са от 5 до 10 минути “

ЦИК има инстикт да предлага някаква част от нейните отговорности да бъдат трансферирани на други институции , уточни още Евтимова.

„ В случая нейното предложение беше разпределението и опускането на медийни пакети да се прави от министерствата на финансите и на правораздаването “.

Това не е нова форма на финансиране на акцията , налична е от 2014 г, подсети още тя. 

„ Случвало се е и най-големите сили да получават дотация, когато са включени в коалиция с по-малък политически индивид “. 

Понякога партии, които са получили медийно субсидиране, имат по-малко гласове на изборите, в сравнение с подписите, събрани, с цел да се записват за присъединяване, уточни Евтимова.

„ Ние предлагаме  да се вкара форма на самоучастие, с цел да има по-ефективно консумиране на средствата . Да имат лични средства, а не да финансират акцията си напълно с държавни “
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР