Отпаднали от училище, които са на възраст над 16 г.,

...
Отпаднали от училище, които са на възраст над 16 г.,
Коментари Харесай

Отпаднали от училище взимат три класа за 9 месеца

Отпаднали от учебно заведение, които са на възраст над 16 година, само че нямат главно обучение, могат да вземат три класа за 9 месеца вместо за три години - 5., 6. и 7. За първи път тази година програмата „ Нов късмет за триумф ” включва такава алтернатива, която смути шефове на учебни заведения, учащи възрастни.

Работим към този момент 5 година по разнообразни етапи на програмата и до момента в границите на една година можеше да се взима единствено един клас от прогимназията, описа директорка. В нейното учебно заведение има 2 групи за ограмотяване и една за придобиване на компетентности от прогимназията, която учи материала за 5. клас.

По правилник тези, които се ограмотяват, в 600 образователни часа минават материала по български, математика,

„ Човекът и обществото ” и „ Човекът и природата ” от 1. до 4. клас, след което при издържани изпити получават документ за приключено начално обучение. За групите за придобиване на компетентности от прогимназията продължителността на образование за всеки от класовете от 5. до 7. остава като преди, само че в този момент стадиите могат да се минат директно един след различен. Така на процедура се оказва, че 3 образователни години се отмятат за 9 месеца вместо за 36. Докато учат, на курсистите им се поставя и стипендия.

Според други ученически шефове е по-добре програмата „ Нов късмет за триумф ” да не се ползва за степен прогимназия, а единствено за ограмотяване, защото страната е дала опция да се учи в независима форма - за тези, които в действителност са стимулирани. Несериозно е за 3-4 месеца да се взима цялостен клас от прогимназията, акцентират шефовете. И предизвестяват, че това може да има противоположен резултат и да насърчи необразоваността - възпитаници в наложителна учебна възраст няма да имат мотивация да са постоянни в клас, в случай че знаят, че след това може да наваксат единствено за няколко месеца, освен това получавайки и стипендия. Парите, които се поставят на „ първолаци с мустаци ”, били значим тласък и за включващите се в групите за ограмотяване хора в по-напреднала възраст, като постоянно той доминирал над желанието да се научат да четат.

Ставката е 4 лева дневно, което прави към 80 на месец и от 240 нагоре за целия курс.

Регионалният координатор на програмата „ Нов късмет за триумф ” Нели Спасова удостовери, че тази година образованието на възрастни е проведено по този метод, като обособените модули от прогимназията не са с изменен хорариум. Решението да следват директно един след различен е взето в МОН и разказано в инструкциите за работа по програмата.

Проектът „ Нов късмет за триумф ”, по който включените тази ария групи към този момент чакат датите за изпитите, започва през септември 2016 година с дълготрайност 27 месеца и бюджет 25 млн. лева от Оперативна програма " Наука и обучение за образован напредък ". Заради закъснение на процедурите се чака дейностите да приключат през август. Проектът надгражда изпълнявания по Оперативна програма " Развитие на човешките запаси " в интервала 2011-2015 година „ Нов късмет за триумф ”, по време на който бе създаден повсеместен модел за образование на възрастни. Целта е да се улесни достъпът на необразовани и слабограмотни, навършили 16, които не са възпитаници, до общообразователна, професионална подготовка и пазара на труда.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР