Отпада възможността хората да взимат годините си с най-високи доходи,

...
Отпада възможността хората да взимат годините си с най-високи доходи,
Коментари Харесай

От догодина пенсиите ще се изчисляват по нова формула

Отпада опцията хората да взимат годините си с най-високи приходи, а като застрахователен стаж ще се считат получените заплати след 1 януари 2000 година Целта на смяната е да няма деформиране при пресмятане на пенсиите, изясни общественият министър Бисер Петков. По думите му, министерството му прави всичко допустимо, с цел да бъде спазен законът и да отпадне таванът на пенсиите за новите пенсионери, оповестява Българска национална телевизия.

Две са главните аргументи за смяната на формулата за установяване на пенсиите. Първо - опитите за машинация при даването на документи от към този момент несъществуващи работодатели и второ - изкривяването на сумите поради неналичието на таван на осигурителния приход преди 2000 година.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Това, което се чака е, че по този метод ще се улеснят както бъдещите пенсионери, по този начин това ще даде опция за ускорение на процеса за пенсионно произвеждане и в последна сметка новите пенсии ще бъдат по-бързо отпускани.

В момента срокът за разпределяне на пенсиите е четири месеца, като се чака следващата година той да бъде понижен. Въпреки че ще отпадне опцията хората да взимат осигурителния си приход от 1997 година до 1999 година в това число при установяване на пенсиите си от следващата година, това не значи,че те безусловно ще бъдат ощетени. Изчисленията са направени още през 2015 година

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: За по-голямата част от към този момент отпуснатите пенсии за които се проиграваше по какъв начин отпадането на трите години би повлияло, надлежно, пенсията беше в по-благоприятен размер.
В момента над 2 милиона и 100 хиляди пенсионери получават междинна пенсия от 321 лв. и 53 стотинки. Над тавана са 55 хиляди души като от тях единствено 90 са с по този начин наречените свръхголеми пенсии - над 3000 лв.. Според признатото все още законодателство от следващата година би трябвало да отпаднат и таваните за новоотпуснатите пенсии. Все още не е несъмнено, че това ще бъде спазено.

Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: Когато отпадне този капак на пенсията би трябвало да е несъмнено, че това, което излезе по формулата и което ще се заплаща съгласно калкулации размер, ще бъде действителния, т.е. този който се изплаща на пенсионера и съответен на неговия принос.
Според икономисти обаче е преждевременно при настоящето положение на пенсионната система да се приказва за отпадане на тавана. Това би довело до отпадане на оптималния застрахователен приход, който сега е 2600 лв.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР