Отново заедно! Под това мото София Прайд ще се завърне

...
Отново заедно! Под това мото София Прайд ще се завърне
Коментари Харесай

Най-цветното шествие в подкрепа на човешките права ще се проведе в София

" Отново дружно! " Под това мото София Прайд ще се завърне на 12 юни с шествие и концерт.
За 14-та година най-голямото събитие в поддръжка на човешките права в България ще премине по улиците на София, само че при съблюдаване на настоящите противоепидемични ограничения за осъществяване на събития навън.
И тази година редица задгранични посолства показаха поддръжката си за ЛГБТИ общността в България и протегнаха ръка към София Прайд.
" Ние от посолството на Съединени американски щати сме щастливи да бъдем още веднъж дружно, с цел да отдадем значимото на ЛГБТИ в България и по света ", съобщи в особено видео Херо Мустафа, дипломат на Съединени американски щати в България.
" Намирам отдадеността на ЛГБТИ общността в България за вдъхновяваща и съм убеден, че ще постигнете задачите си ", сподели от своя страна посланикът на Кралство Дания в България Сьорен Якобсен.
Посланикът на Англия у нас Роб Диксън окуражи участниците в шествието да бъдат шумни и да отстояват правата си, даже когато не е елементарно. " Знайте, че имате съдружници, които са до вас. Когато всички приказваме с един глас, можем да реализираме същинска смяна ", сподели посланикът.
Подкрепа изпратиха посланикът на Кралство Белгия у нас Фредерик Мьорис, посланикът на Люксембург Роналд Дофинг, Н. Пр. Мартина Фийни, която заема поста дипломат на Република Ирландия в България от октомври 2020, както и Н. Пр. Кристоф Айххорн, дипломат на Германия, който съобщи, че човешките права важат за всички. " Да съблюдаваме законите в всекидневието и да живеем съгласно полезностите си значи и да имаме свободата на избор кого да обичаме ", прикани дипломат Айххорн. Прайдът получи поддръжка и от Катарина Рангнит, дипломат на Швеция за България и от посланика на Кралство Испания Алехандро Поланко.
 Жива верига в поддръжка на културата, провеждат основателите на София Прайд " Жива верига " в поддръжка на културата, провеждат основателите на София Прайд
Граждански деятели от неофициалните колективи Библиотека ЛГБТИ+ и Феминистка библиотека провеждат акция в отговор на зачестилите хом...
Тази година уредниците са обезпечили пъстра палитра от известни лица, които ще се качат на сцената на прайда. За първи път на сцената на София Прайд ще застане певицата Деси Слава, както и българската участничка на Евровизия Виктория Георгиева. В програмата ще взе участие още Руши Виденлиев, а от районен съд Македония дружно със своя балет ще дойде и техният представител в Евровизия – Васил Гарванлиев.
София Прайд се организира всяка година от 2008 година насам, като поддръжката му непрекъснато пораства: от стотина индивида на първото събитие до близо 7000 души на последното физическо шествие през 2019 година. Очакванията и тази година са за още по-голям брой хора.
Първият церемониал на гордостта в света се организира на 28 юни 1970 година в Ню Йорк като възпоменание на Стоунлоуските протести, случили се тъкмо година по-рано. Оттогава шествията стават от ден на ден и все по-многобройни както в Съединени американски щати, по този начин и в над 70 страни по света. Прайд шествията остават един от най-важните принадлежности на ЛГБТИ общността да направи себе си по-видима и да сложи на дневен ред проблемите, с които се сблъсква.
Прайдът продължава да бъде извънредно значим заради цялата стигма и ненавист, на които са подложени ЛГБТИ хората в България всекидневно – отменяне от семейство и другари, принуждение заради ненавист, тормоз в учебно заведение, дискриминация на работното място и в областта на образованието, неналичието на законодателна уредба на връзките в фамилиите на ЛГБТИ хората и други Прайдът е измежду дребното събития, които дават публичност на тези неравенства, като изпраща обръщение към всички ЛГБТИ българи и техните близки и другари, че не са сами.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР