Отново тонове отпадъци плуват в река Искър. Повече от година

...
Отново тонове отпадъци плуват в река Искър. Повече от година
Коментари Харесай

Година след голямото плаващо сметище: Отново тонове отпадъци плуват в река Искър


Отново тонове боклуци плуват в река Искър. Повече от година след екологичното злополучие край Своге, когато се образува плаващо бунище с размера на футболно игрище, bTV ревизира каква е обстановката в този момент.

Екипът ни потегли по поречието на Искър през две общини. Макар такива апокалиптични гледки като през зимата на 2021 година край свогенската Водноелектрическа централа “Прокопаник” към този момент да няма, в реката и по крайбрежията продължава се изхвърля отпадък.

Местната власт нееднократно е чистила региона, bTV също е разказвала за казуса, само че нарушителите не стопират.

Обхождаме сектор от трийсет километра по реката. Там, където Искър пресича пътища, най-лесно могат да се видят резултатите от нашата безнаказаност.
Снимка: btvnovinite.bg

Край село Струпец откриваме две сметища. Едното –със строителни боклуци, другото – с битови. От облекла и възглавници до туби и кори от яйца.

„ Има и такива, които стопират с автомобила и хвърлят чували с боклуци непосредствено в реката “, споделя кметът на село Струпец Пламен Лалов.
Снимка: btvnovinite.bg

Екипът ни продължава по поречието. Там, където най-често се изхвърля, има табели – с молби и даже сентенции.

В бунище край село Кунино има изхвърлени строителни боклуци, обзавеждане от кухня, фотьойл и даже ледник.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Никой не му пука къде ще изхвърли боклука, само че другата е, че не получават и санкции за това нещо, щото по света за това нещо се санкционира “, споделя локалната жителка Бисерка Радойчовска.

И в случай че кметовете настояват, че извършители мъчно могат да се заловен, ВЕЦ-овете по поречието са длъжни да " хващат " - боклука.

Отпадъкът се събира на ръка и с техника. После се транспортира до хранилище против такса.
Снимка: btvnovinite.bg

„ Най-големият проблем е, когато има доста огромен дебит на реката, тогава по крайбрежията на самата река се събират купища отпадъци, тонове, и сътрудниците в Своге видяхте какво е ситуацията, това също идва и при нас “, споделя Николай Пацовски, шеф на ВЕЦ-Кунино.

За изчистването на плаващото бунище край Своге през зимата на предходната година страната отпусна над 200 хиляди лв..

Експерти предизвестяват, че при продължителни превалявания и високи води може още веднъж да се стигне до поредна екокатастрофа като тази край Своге.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР