Отново сме в режим, подобен на този от миналата година

...
Отново сме в режим, подобен на този от миналата година
Коментари Харесай

Дянков взриви ефира: През 2023г. към пицата ще има гарнитури, ако не направят това

Отново сме в режим, сходен на този от предходната година – мъчно ще се сътвори коалиция. Разликите са обилни, а и тези, които до неотдавна бяха на власт, в този момент желаят да са в съпротива, с цел да покажат, че и другите партии не могат да ръководят. Няма задоволително други десни партии, които да са подготвени да работят с ГЕРБ. Единствената допустима, само че все по-малко евентуална коалиция, е към тях. Mоже да се причислят Демократична България и Движение за права и свободи, които също имат десни политики. Това сподели някогашният финансов министър Симеон Дянков в изявление за предаването „ Твоят ден ” по NOVA NEWS.

Според него Демократична България и ГЕРБ са десни партии, само че надали те ще намерят общ език в този момент. „ Дясно държавно управление може да има след възможни последващи избори. Дано, с изключение на външнополитически, има и финансови и стопански диалози “, уточни той.

Относно медиаторството на Соломон Паси и Росен Плевнелиев в договарянията сред партиите Дянков счита, че макар че са уважавани фигури, надали ще съумеят да изгладят всички разлики.

„ За България е значимо да заеме по-твърда външнополитическа позиция във връзка спора в Украйна. Трябва доста по-категорично да осъдим съветската експанзия и да подпомогнем с каквото можем Украйна. Тежката финансова и икономическа рецесия са надалеч по-важни тематики “, означи още Дянков.

Според него първата крачка по пътя към разрешаване на финансовите проблеми е приемането на Бюджет 2023. „ Една от главните неточности на тазгодишната план-сметка е да се каже, че ще има актуализация. Това никой финансов министър не трябва да си го разрешава в бъдеще. Сега имаме добър подобен, само че би трябвало съществено да се мисли за перата, които ще лимитират инфлацията. В момента тя идва основно от два бранша – енергетика и храни. Следователно всички обществени ограничения би трябвало да са фокусирани върху тях. Следва да има разбор къде и по какъв начин да се оказва помощ на семействата, а не е на всички дружно. Така може да се понижи общото перо дотации и те да са фокусирани върху най-нуждаещите се. Така ще се понижи инфлацията “, предложи специалистът.

По думите му дефицитът е над 11 милиарда Освен тях има и други разплащания, а близо 16 милиарда е общата дупка на финансиране с покриването на някогашни задължения.

„ Компенсациите не би трябвало да се усилват като обсег, а да са по-фокусирани. Държавата към този момент мъчно може да издържи това разпределяне на пари. Нашият бюджет от тази позиция върви на все по-голям недостиг. За тази година се планува той да е над 4%, за 2023 – над 5. От доста години не бяхме имали подобен. С къси парламенти се дават повече пари, те са по-популистки “, акцентира Дянков.

Според него оттук насетне държавното управление има опция да реши дали да следва политиката на кабинета „ Петков “, или да редуцира листата с нещата, които са обещавани, само че не можем да си позволим.

„ Лихвите с всеки минал месец вървят нагоре. Ще вземаме заеми на 8%, което е огромна рента. Не се демонстрират водачи, които да кажат, че нямаме пари за всички тези разноски. Разговорът се води във външнополитически аспект. Средният човек обаче се интересува от финансовите тематики. В момента сме в огромна рецесия, оставена на назад във времето от политиците “, споделя още той.

Изпозвайки типичния за него образец финасистът уточни, че за идната година към пицата ще има спомагателни гарнитури. „ Служебният кабинет няма да тръгне против политиките на обществено разпределяне, предстоящ постоянен подобен също няма да го направи. Бюджет 2023 ще е над нашите благоприятни условия. Трябва дясно държавно управление с консервативна политика, с цел да избегнем безразборното харчене “, предизвести някогашният финансов министър.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР