Отново сме в подножието на величествения паметник, който карловци издигат

...
Отново сме в подножието на величествения паметник, който карловци издигат
Коментари Харесай

Д-р Емил Кабаиванов: Нека имаме куража и трудолюбието на Левски!

" Отново сме в подножието на величествения монумент, който карловци издигат на най-свидния си наследник и на най-свидната жертва, дадена за освобождението на Родината – Апостола на българската независимост. Отново сме тук с поклонение, тъй като, когато мислим за Левски, пред нас изникват съдбините на България, въпросите на България… Краткият живот на Апостола и неговото велико дело са прекратени от една случка на Димитър Общи и от едно изменничество – изменничество, което поставя завършек на неговия земен път. Но тогава стартира неговото величие! Днес, повече от всеки път за нас Васил Левски е личността, която ни дава сили в сложното, динамично време. Дава ни сили, когато би трябвало още веднъж и още веднъж да търсим пътя на България… И през днешния ден, скъпи съграждани, ние се питаме още веднъж: какъв е пътят на страната ни, по какъв начин да реализираме съгласие, та с вишегласие да стигнем до този път? Ако загубим време, вместо да приказваме за съвременна България, може да се наложи да приказваме за запазването на българската държавност. В световния и динамичен свят време за губене няма! Ние, българските жители и общини сме в очакване да бъдем част от този път, който би трябвало да намерим. Убеден съм, че това ще стане! Ще намерим дружно пътя и ще го вървим самоуверено, с цел да бъде България мощна, чиста и свята – такава, каквато желае Апостола! Нека имаме куража, времето, търпението и трудолюбието на Васил Левски. Да бъде безконечна и светла паметта на Апостола на българската независимост! Да живее България! " С тези думи кметът на Карлово доктор Емил Кабаиванов откри тържествения митинг-заря на 18 юли в Карлово, отдаден на 186 години от рождението на Апостола.
 
 Официални лица Официални лица Източник: Община Карлово
На площад " Васил Левски ", да отдадат респект на най-големия българин, бяха ръководители на държавни и неправителствени институции, висши военнослужещи, общински съветници, кметове на общини и обитаеми места, жители и посетители на Карлово.
 
Президентът и висш главнокомандващ Въоръжените сили на Република България - Румен Радев, одобри почетния строй на 61-ва Стрямска механизирана бригада и произнесе публично слово. " …Левски ще продължи да ни демонстрира, че свободата е постижима, единствено в случай че бъде съзнателен избор. Че чистата и свята република продължава да бъде несбъдната цел, само че и най-силният честен завет на Апостола, който не оставя място за примирие и ни задължава да го следваме. И по пътя към построяването на демократична, мощна и почтена страна българите знаят, че колкото и сложен да е този път, паралелно с тях ще продължи да крачи Васил Левски. Затова всяко потомство наследява своя дълг да го преоткрива и да съизмерва делата си с неговите завещания. Защото тествания, стихии и инциденти са отредени всекиму, само че историята на Отечеството се написа единствено един път. Така, както достойният наследник на Карлово прекрачи в безсмъртието, с цел да живее България… Поклон пред Апостола на българската независимост! ", сподели президентът.
 
 Гости на празника в Карлово Гости на празника в Карлово Източник: Община Карлово
Паметникът на Васил Левски бе обсипан с венци и цветя, положени  в символ на благодарност. Честванията, отдадени на 186 години от рождението на Васил Левски и празника на Карлово, приключиха с празнични илюминации.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР