Отново протестират музикалните състави на БНР, борещи се за справедливо

...
Отново протестират музикалните състави на БНР, борещи се за справедливо
Коментари Харесай

Отново протестират музикалните състави на БНР

Отново стачкуват музикалните сформира на БНР, борещи се за заслужено възнаграждение. Музикантите, подкрепени от свои сътрудници публицисти, ще изразят недоволството си на 4 юни в 19 ч, пред Народния спектакъл " Иван Вазов ".

Музикантите в БНР взимат най-ниските хонорари в Европа, като междинната заплата е 660 лева, а минималната измежду тях е 570 лева, което е покрай минималната за страната - 510 лева и в пъти по-малко от заплащането на сътрудниците им в Софийската филхармония и Операта. Музикантите са безапелационни, че сходно възнаграждение е унизително, тъй като тези сформира основават Златния фонд на БНР, съкровищницата на нацията ни, разяснява в обявени до медиите проф. Атанас Карафезлиев, ръководител на Радиосдружение " Подкрапа " БНР към КТ " Подкрепа ".

Музикантите желаят законодателите да преразгледат правилата на финансиране на БНР, което е не просто информативен източник, а и фактор на българското обучение, просвета, обичаи и с принос за имиджа на страната в чужбина. В същото време от управлението на БНР се чака да ръководи и разпределя бюджета по този начин, че институцията най-адекватно да извършва своята функционалност. В този подтекст проблемите на музикалните сформира са мотив за значим диалог по тематиката по какъв начин да се отпускат и ръководят парите на данъкоплатците.

Вместо това двете страни си трансферират отговорността, която е в действителност споделена. В парламентарната Комисия по просвета и медии е препоръчано на шефа на БНР да извади музикалните сформира от бюджета на Радиото и те да преминат на делегиран бюджет към Министерството на културата, което на процедура значи да бъде унищожена цяла една институция, която основава музикалната памет на българската нация, допълват музикантите.

Музикалните сформира са една пета от цялото радио и при едно по-добро систематизиране на средствата заплатите им могат да се изравнят най-малко със междинната в БНР, която е към 1000 лева Протестиращите приканват всички, подкрепящи музикантите в БНР, да се причислят към тяхната петиция в интернет, която гласи:

Ние, оркестрантите и хористите от музикалните сформира на БНР - Симфоничен оркестър, Народен оркестър, Биг Бенд и Смесен хор - показваме своя безапелационен митинг против обидно ниското заплащане на труда ни. Безпокои ни фактът, че виновните институции демонстрират тотално недоумение на функционалностите и дилемите на музикалните сформира в БНР. Ако България като страна-членка на Европейски Съюз си разреши да неглижира културата, няма да има право да приказва за европейски полезности. Културата е в основата на тези полезности. Голямата социална поддръжка, която получаваме, ни задължава да отстояваме настояванията си в полза на културата на нацията и бъдещето на България.

Търпението на музикантите от БНР е изчерпано, тъй като обстановката, в която са сложени не ги прави радостни европейци. Затова вместо " Одата на насладата " те ще изсвирят Седма Симфония на Бетовен, част II, която се извършва по тъжни мотиви.

Исканията на музикалните сформира към БНР за почтено възнаграждение се поддържат от Съюза на българските публицисти, Съюза на българските композитори, Съюза на българските музикални и танцови дейци, Българската музикална асоциация, Федерация " Култура " на КТ " Подкрепа ", Националната музикална академия " Проф. Панчо Владигеров ", Националния профсъюз за радио и телевизия към КНСБ, отбор " Филип Кутев ", Софийската филхармония, Синдикалната организация на Народен спектакъл " Иван Вазов " към КНСБ, отбор " Софийски солисти " и др.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР