Отново пламна една от най-горещите точки на планетата – Судан.

...
Отново пламна една от най-горещите точки на планетата – Судан.
Коментари Харесай

Сблъсъците в Судан имат отношение към интересите на Русия

Отново пламна една от най-горещите точки на планетата – Судан. В столицата на страната Хартум започнаха конфликти сред основни въоръжени структури - суданската войска и така наречен Сили за бързо реагиране (СБР). Използвана е даже артилерия и бойна авиация. Междувременно Судан е от огромно значение, в това число за ползите на Русия, изключително на флота. Как могат да ни се отразят конфликтите?

В събота избухнаха конфликти сред армията и Силите за бързо реагиране на Судан. Според локалните поданици по улиците на града са се появили артилерийски установки и бронирани машини, а боевете са почнали към 10 сутринта локално време.

Престрелка е имало и на територията на постройката, в която се обитава суданската телевизия, след което тя е спряла излъчването си. Очевидци оповестяват за пукотевица и в доста други елементи на страната отвън столицата. Има предварителни данни за починали и ранени, само че към момента не са точни. Най-малко трима цивилни са убити и десетки са ранени, оповестиха лекари.

И двете страни взаимно си трансферират отговорността за ескалацията на спора. Армията упрекна СБР, че са атакували нейния щаб. СБР споделя, че щабът им в Хартум е бил нападнат с " всички типове тежки и леки оръжия ", в това число с въздушен удар. Според ТАСС военните са унищожили и над 80 машини на специфичните елементи в град Меров.

В изказване на армията се споделя, че самолетът е унищожил лагерите “Тайба ” и “Соба ” в Хартум, които принадлежат на милицията на СБР. Силите за бързо реагиране оповестиха за завладяването на президентския замък (армията отхвърли тази информация), както и поемането на надзор над летища в Хартум, Меров и Ел Обейд.

Командирът на суданската войска Абдел Фатах ал Бурхан не изключва прехвърлянето на спомагателни елементи в столицата, в случай че конфликтите със силите за бързо реагиране продължат. Лидерът на СБР Мохамед Хамдан Дагло, по-известен като Хемедти, назова борбата с армията принудена и чака резултата от борбата " в идващите дни ".

През 2019 година суданската войска и СБР участваха във боен прелом, който в профил президента Омар ал Башир след 30 години на власт. Две години по-късно е осъществен нов държавен прелом и от този момент страната се управлява от временен върховен съвет. Оглавява се от ал-Бурхан, а Дагло е негов заместител.

В началото на април беше отсрочено подписването на съглашение сред този съвет и представители на над 50 цивилен организации и групи. Споразумението предвиждаше основаването на преходна гражданска власт в страната. Освен това документът, който беше подписан и от водачите на водещия опозиционен алианс Сили за независимост и смяна, дефинира график за временен интервал, който би трябвало да бъде последван от избори.

Причината за отлагането на подписването беше нуждата да се реализира единодушие за консолидираното на СБР във въоръжените сили. Остават разликите сред армията и СБР по отношение на бъдещата конструкция на сигурността и правилата за образуване на единни единни въоръжени сили. По-специално за това кой би трябвало да управлява въоръжените сили - професионален боен или граждански.

Руското външно министерство приканва за разрешаване на разликите посредством договаряния и преустановяване на огъня. Руското посолство в Хартум работи при засилени ограничения за сигурност, няма потърпевши руснаци. Съединените щати, Египет, Саудитска Арабия, Европейският съюз и Организация на обединените нации също приканиха за споразумяване на ескалацията.

„ Конфронтацията в Судан продължава повече от 60 години. Проблемът не беше решен, макар че Южен Судан се отдръпна от Судан. Тогава се надяваха, че казусът ще бъде решен с два Судана и борбата ще завърши. Въпреки това, борбата сред главните етнически групи, в това число нуер и динка, не беше позволена. Дори след подписването на краткотрайно помирение през 2013 година, етническите групи нямаха желание да го ползват. В резултат на това на сегашния стадий тази обстановка продължава към този момент 10 години “, споделя Наталия Пискунова, доцент във Факултета по международна политика на Московския държавен университет.

С навлизането на китайски, турски и арабски пари в страната, най-вече от Саудитска Арабия, Емирствата, етническите несъгласия се изострят още повече в изискванията на последна беднотия и корупция, а битката за задгранични вложения се ускорява.

„ Ситуацията се утежни след откриването на златни находища, петролни и газови ресурси в страната. Чуждите вложители не могат да се схванат с етническите групи, които би трябвало да решат на кого да се даде предпочитано право да създава и изнася потребни изкопаеми. Оказа се цяла плетеница от проблеми, които, както мнозина чакаха, ще избухнат в един миг “, прибавя африканистът.

Всички тези несъгласия „ се наслагват от слабостта на институциите на държавната власт “. „ Интегрирането на Силите за бързо реагиране в суданската войска не се случва заради сериозния напън на външни играчи – арабско, китайско и американско въздействие. Това е опит на външни играчи да имат обезпечена нестабилна зона в Судан, черен пазар за продажба на артикули, в това число военни, покрай Египет, който мощно пострада от Арабската пролет “, означи политологът.

Пискунова е уверена, че актуалната борба няма да повлияе на утвърждението на съглашението сред Москва и Хартум за основаването на логистичен център за съветския флот в Судан.Тази база би трябвало да се трансформира във значим логистичен център за съветския флот, защото има директен достъп до ЦАР и района Сахел, където работят съветски минни компании.

Възможно е ориста на бъдещата база да стане известна по време на Втората среща на високо ниво и Руско-африканския стопански конгрес в Санкт Петербург от 26 до 29 юли. „ Разполагането въз основата беше планувано през 2019 година, само че пандемията от ковид наруши всички тези проекти. Капацитетите към този момент бяха готови, в действителност чакаха откриването, само че тогава всичко замря.Не мисля, че опитът за нов боен прелом може да провали тези проекти, стартирането на плана може да се забави, само че в последна сметка базата ще бъде пусната. Суданските групи взаимодействат между тях, само че нямат искания към Русия “, разяснява доцентът от Факултета по международна политика на Московския държавен университет.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР