Отново недостиг на ключови медикаменти. Зрители на NOVA сигнализират за

...
Отново недостиг на ключови медикаменти. Зрители на NOVA сигнализират за
Коментари Харесай

Отново недостиг в аптеките: Липсват два варианта на инсулин

Отново дефицит на основни лекарства. Зрители на NOVA алармират за изчезнали два разновидността на инсулин. От месеци двете медикаменти се намират мъчно в аптеките, а за доста от пациентите различна терапия няма или не е подобаваща.
Краснойка Кушева страда от диабет Тип 1 от 36 години. От пет тя се лекува с терапия, която е удобна за нея. От над девет месеца обаче се сблъсква със сериозен проблем. „ За да мога да си подсигуря дозите, непрестанно имам стресови положения. Правейки тези гимнастики, аз утежнявам други индикатори ”, показва дамата.
Понякога се постанова Краснойка да подхваща и други ограничения, с цел да резервира дребното дози, които има. „ Аз съм правила и по този начин, че пропущам хранения, с цел да мога да имам дози, с които да подсигурявам в границите на месеца някакъв тип инсулин, който е значим за мен ”, споделя диабетичката.
От аптеките удостоверяват, че казусът съществува от дълго време. „ Проблемът е от години, не е от месеци. Тези артикули идват, само че са в дребни количества и са дефицитни - незадоволително за пазара. По наша информация и по информация на ИАЛ тези два инсулина се изнасят. Според мен това е главната причина ”, сподели Николай Костов от Асоциацията на притежателите на аптеки. „ Някъде нещо куца, нещо не е наред. И този, който го е позволил, би трябвало да си застане с името и да си поеме отговорността ”, безапелационна е обаче Краснойка Кушева.
От Министерството на здравеопазването обявиха за NOVA, че са в непрестанен контакт с Агенцията по медикаментите и са наясно с проблемите с количествата инсулин. Затова търсят и различни решения на казуса - да вземем за пример подмяна на лекуването. При някои пациенти обаче това се оказва невероятно. В момента дефицитни са 14 типа инсулин, акцентира Костов.
Здравното ведомство удостовери, че въпросните два медикамента са дефицитни и посочи, че план планува от 1-ви октомври тази година предписването на лекарствени артикули за лекуване на диабет да става единствено с електронна рецепта. От Министерство на здравеопазването допълват, че нито един от двата медикамента не е включен СЕСПА - описът с артикули, които не могат да бъдат изнасяни от страната. По данни на НЗОК над 4000 са пациентите, приемащи инсулин аспарт. Нуждаещите се от деглудек са близо 13 хиляди. През идващите пет дни към търговците на едро ще бъдат разпределени 3000 опаковки от инсулин деглудек и 700 опаковки от инсулин аспарт, увериха още от министерството.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР