Отново напрежение в групата на ПП-ДБ. Този път това е

...
Отново напрежение в групата на ПП-ДБ. Този път това е
Коментари Харесай

Пак разцепление: Част от ПП-ДБ няма да подкрепи Десислава Атанасова за КС

Отново напрежение в групата на ПП-ДБ. Този път това е поради номинацията на Десислава Атанасова от ГЕРБ за парламентарен арбитър. Минимум 4-ма депутати от парламентарната група няма да гласоподават " за " назначението на  " парламентарното острие "  на ГЕРБ в Конституционен съд. Това стана ясно от позиция на  " Зелено придвижване ". Качваме част от позицията им в този момент без редакторска интервенция: 

" Зелено Движение " не поддържаме номинацията на Десислава Атанасова и предлагаме на всички депутати от ПП-ДБ да останат правилни на правилата, в името на които сме се обединили, като гласоподават " срещу ".

В групата на ПП-ДБ депутатите на " Зелено придвижване "  са Владислав Панев, Даниела Божинова, Васил Тодев и Илина Мутафчиева. Те сигурно няма да поддържат Атанасова. Очаква се " срещу " да гласоподава и някогашният вътрешен министър Бойко Рашков.

След минути следва чуването на претендентите за конституционни съдии, а гласуването ще е до края на месеца.

Публикуваме цялата позиция на " Зелено придвижване ":

Конституционният съд обезпечава върховенството на Конституцията, като само на него е обещано правото да пояснява конституцията и да се произнася по противоконституционност на закони. Конституционният съд е поръчител за използването на правилото на правовата страна, който се показва в практикуване на държавна власт на основата на конституция, в границите на закони, които подхождат на конституцията. Поради това от особена значимост е при избора на конституционни съдии от Народното събрание да бъдат номинирани персони, притежаващи високи професионални и нравствени качества, при спазването на открита и ясна процедура. Конституционните съдии би трябвало да имат неоспорим престиж и доста висока професионална подготвеност, като от особена значимост е условието да бъдат самостоятелни при работата си в Конституционния съд.

Както посочихме в мнението на партията от декември 2023 година, методът, по който ще бъдат избирани членовете на тези институции и регулаторни органи, е пробата до каква степен сполучлива е извършената конституционна промяна. В тази връзка посочихме и риска от номинации и избор на кандидатури по " голословни с публичния интерес партийни сделки “.

При последните промени на конституцията беше признат нов текст на член 91б, според който " Народното събрание съблюдава правилата на неприкритост, бистрота, гласност и аргументираност при избора на членове на органи, които напълно или отчасти се избират от него, с цел да подсигурява тяхната самостоятелност. “ Още при осъществяване на първата процедура станахме очевидци на неспазване на посочената наредба и бяха основани подозрения за систематизиране на партийни квоти. Предлагането единствено на една номинация от страна на ПП-ДБ без задоволително авансово вътрешно разискване, както и поддръжката за номинацията на ГЕРБ от страна на ръководителите на обединението ПП-ДБ, не е в съгласие с политическа партия " Зелено придвижване “, част от обединяването.

На последващо място, не можем да се съгласим с препоръчаната кандидатура на госпожа Десислава Атанасова. Смятаме, че тази номинация основава напрежение и подозрения в обществото по отношение на осъществяване на условията на Конституцията за заемане на поста и надделяване на политическите над професионалните качества. Подобни възражения на " Зелено придвижване “ за политически, а не професионален избор важат и към номинацията за Конституционен арбитър на Политическа партия " Възраждане “ – народния представител Цвета Рангелова.

Водени от горното, ние от политическа партия " Зелено Движение " не поддържаме номинацията на Десислава Атанасова и предлагаме на всички депутати от ПП-ДБ да останат правилни на правилата, в името на които сме се обединили, като гласоподават " срещу " тези две номинации.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР