Отново голямо постижение благодарение на частния сектор!!! От днес нататък

...
Отново голямо постижение благодарение на частния сектор!!! От днес нататък
Коментари Харесай

УСПЕХ: Новата американска ракета Алфа достигна за пръв път орбита!

Отново огромно достижение с помощта на частния бранш!!! От през днешния ден нататък в Съединени американски щати има напълно нова ракета с американски ракетни мотори – и това е ракетата “Алфа ” на компанията Файърфлай! Тя излетя тази заран, на 1-ви октомври, в 10:01 ч. българско време от космодрума Ванденберг в Калифорния.

Полетът бе плануван в началото за през вчерашния ден, само че скоро след запалването на моторите на първата степен, те се изключиха заради зародила особеност още преди “Алфа ” да напусне стартовата площадка. Днес нямаше никакви проблеми, моторите се възпламениха сполучливо, първата степен сработи съгласно упованията, степените се разделиха, втората степен също се възпламени наред и бе реализирана постоянна орбита.

Това беше втората задача за Файърфлай. По време на първата преди повече от година, на 3 септември 2021 година, един от моторите на “Алфа ” се изключи прибързано на 14-тата секунда от началото на полета. Въпреки това ракетата съумя да поддържа постоянна траектория в продължение на над две минути, преди да бъде взривена съзнателно от наземния личен състав, с цел да не попадне в обитаемо място.

Днес стана ясно, че инженерите са свършили качествена работа през миналата година. Усилията им се отблагодариха. В Съединени американски щати има нова галактическа ракета – и това е “Алфа ” на Файърфлай!

Към сегашния миг “Алфа ” е най-мощната орбитална ракета на Съединени американски щати, основана от съвременна частна галактическа компания, като изключим ненадминатите СпейсЕкс. Ракетата “Електрон ” на американската компания Рокет Лаб може да извежда 300 кг товар в околоземна орбита, а “ЛончърУан ” на Върджин Орбит – 500 кг. В съпоставяне с тях товароподемността на “Алфа ” е 1 000 кг.

“Алфа ” е двустепенен притежател, като и двете степени употребяват керосин и О2 за гориво. Първата степен има четири напълно американски мотора “Рийвър ” с 736.1 kN двигателна сила. Втората степен има един американски мотор “Лайтнинг ” с 10.1 kN двигателна сила. Структурата на ракетата е от въглероден композит.

Файърфлай е учредена през 2017 година – модерна компания дори спрямо Блу Ориджин и СпейсЕкс, които са основани надлежно през 2000 година и 2002 година.

Днешният триумф е значим освен за компанията, а и за галактическият бранш в Съединени американски щати като цяло. Спомнете си, че Файърфлай ще строи първата степен на ракетата “Антарес ” на Нортроп Груман и ще дава ракетни мотори (досега ракетата ползваше украинска първа степен и съветски мотори “РД-181 ”). Компанията ще строи и лунния спускаем уред “Блу Гост ” за НАСА, който ще излети към естествения ни сателит през 2024 година. Файърфлай има целия капацитет да се трансформира във водеща компания в Щатите – спомнете си, че Блу Ориджин не са стигнали орбита още на фона на всичките им приказки по какъв начин ще летят до Луната.

Отново огромно “БРАВО ”!

За повече информация: Файърфлай

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР