Отношенията между САЩ и Франция получиха нова точка на напрежение.

...
Отношенията между САЩ и Франция получиха нова точка на напрежение.
Коментари Харесай

САЩ накърниха амбициите на Франция в Западна Африка

Отношенията сред Съединени американски щати и Франция получиха нова точка на напрежение. Причината за това е визитата на Виктория Нюланд в потърпевшия от преврата Нигер и договарянията с новите управляващи в Ниамей. Какви дейности на заместник-държавния секретар на Съединени американски щати провокираха ужас в Париж и по какъв начин това посещаване ще се отрази на неоколониалните упоритости на Франция в Африка?

Стана известно, че позицията на Съединени американски щати по отношение на обстановката в Нигер не се хареса на Франция, оповестява изданието “Фигаро ”. Отбелязва се, че главната причина за раздразнението на Париж е неотдавнашното посещаване в Ниамей на Виктория Нюланд, изпълняваща длъжността първи заместител държавен секретар.

Така Франция очакваше от Съединени американски щати „ тъкмо противоположното “ и че „ с такива съдружници враговете не са нужни “. Докато Париж поддържа подготовката на ECOWAS за военна интервенция, Вашингтон се застъпи за спокойно споразумяване и спря да изисква възобновяване на някогашния президент на Нигер Мохамед Базум.

Освен това, съгласно французите, Америка желае да " резервира своите бази " в страната и за това е подготвена да " унищожи процеса на връщане към конституционния ред ". Париж е неудовлетворен и от обстоятелството, че контингентите на двете страни в Нигер са почти равни, само че локалните поданици показват злост единствено към френските бойци.

Нюланд посети Нигер предходната седмица и организира диалози с представители на военните, които смъкнаха Базум от власт. Трябва да се означи, че тя в никакъв случай не е разговаряла със самия някогашен президент, както и водачът на бунтовниците не удостои Нюланд с персонална визита. Обсъдихме към този момент в детайли задачата на пътуването и резултатите от него.

Въпреки че визитата на Нюланд беше несъмнено като неуспех от редица анализатори, самото посещаване се оказа ясна илюстрация на желанието на Съединени американски щати да изземат самодейността от Франция за споразумяване на африканските въпроси. И това не е първият път, когато Вашингтон (по-често) и неговите лондонски братовчеди (по-рядко) заплашват връзките с Париж, без да се тревожат за следствията.

Така през 2021 година френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан назова „ нож в гърба “ решението на Австралия да приключи „ контракта на века “ с Франция за строителството на подводници в интерес на съдействието със Съединените щати и Англия. Развалянето на контракта, припомняме, докара до милиардни загуби за Франция. В още по-големи суми се мерят загубите на Франция от новите търговски правила на Щатите, които убиват пазара на Европейски Съюз.

Най-болезненото за Париж обаче е не толкоз двуличието на западните сътрудници, колкото постепенната загуба на въздействие в Африка. Някога великата колониална империя през днешния ден бере плодовете от битката на страните на континента за самостоятелност. Франция към момента се пробва да ползва личната си политика на континента от позицията на силата, само че всяка година ситуацията става все по-зле и по-зле.

Експертната общественост отбелязва, че скоро Франция ще би трябвало да се откаже от колониалните си упоритости в Африка. Работата е там, че актуалният Париж не може да издържи на натиска на Съединените щати. Освен това французите просто нямат задоволително средства, с цел да разрешат всяка обстановка в Африка в своя изгода.

От друга страна, Съединени американски щати усилиха наличието си в Нигер през последното десетилетие. Тази страна се трансформира във втората по значимост страна в Африка след Джибути, което е подбудено от комфортното ѝ географско местонахождение - Нигер се намира в самия център на Западна Африка.

Оттук се откриват благоприятни условия за преодоляване на обстановката по границата с Либия. Оттук също по този начин е допустимо да се повлияе на обстановката в Нигерия, Чад, Мали и благодарение на авиация да се стигне до Чад и Судан.

През 2015 година Съединени американски щати и Нигер подписаха военно съглашение, задължаващо страните да се „ борят с тероризма “, след което американски военни инструктори отидоха да образоват локални експерти.

Съединени американски щати също разположиха база за безпилотни самолети (База 201) в страната, която беше въведена в употреба през 2019 година Именно там се намират добре познатите на съветските Върховен касационен съд БПЛА МКу-9 “Рийпър ”. Освен това летището в столицата Ниамей се употребява от американската войска като директен център. Следователно загубата на надзор върху тези уреди очевидно не е в листата на ползите на Вашингтон. Но нарушаването на ползите на Франция в района изцяло устройва Съединени американски щати.

„ Франция от дълго време е осигурила интернационалната си позиция посредством въздействие в Африка. По-специално, Париж отговаряше за доставката на запаси и първични материали от континента в Европа. В резултат на това французите развиха ясна настройка – те би трябвало да се оправят с спешните обстановки в района “, сподели немският политолог Александър Рар.

„ В същото време за Съединени американски щати Африка е следващият инструмент за обезпечаване на международно владичество. Ето за какво Вашингтон заплашва бунтовниците в Нигер с потребление на мощ, в случай че новото държавно управление не се върне в орбитата на западното въздействие “, отбелязва той.

„ Париж счита сходна „ каубойска “ политика за извънредно рискова. Освен това французите, а не американците, ще би трябвало да се борят „ за народна власт “ на континента. Конкуренцията сред Вашингтон и Париж за въздействие в района последователно се изостря “, акцентира специалистът.

„ В последна сметка обаче Франция ще би трябвало да отстъпи на Щатите. Нарастващото съзнание на страните от Глобалния юг удря на първо място тези страни, които към момента пазят колониални упоритости. Според Рар, " Париж е прекомерно слаб, с цел да играе значима роля в идната битка за въздействие в Африка. "

„ Разбира се, визитата на Нюланд в Ниамей провокира неодобрение в Париж. Франция към момента се счита за главния състезател в Западна Африка. Ето за какво дейностите на Вашингтон бяха изтълкувани като опит за завладяване на самодейността “, прибавя Станислав Ткаченко, професор в катедрата по европейски проучвания във Факултета по интернационалните връзки на университета в Санкт Петербург, специалист в Валдайския клуб.

„ Съединени американски щати преследват личните си ползи в Нигер, правилно е. А за Белия дом това е доста по-важно от мнението на Франция. Вашингтон е прагматичен, те виждат, че френската политика в Африка се проваля и не желаят да се обвързват с губещи “, изяснява специалистът.

„ Освен това в този момент Франция не е предпочитан сътрудник за Щатите. Друго нещо са Англия и Германия. Така че в близко бъдеще би трябвало да чакаме изостряне на рецесията в американско-френските връзки, които към този момент охладняха по време на пътуването на Макрон в Китай “, заключи Ткаченко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР