Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и

...
Отношенията между България и Русия трябва да се развиват и
Коментари Харесай

Радев пред ТАСС: Отношенията България-Русия трябва да се развиват и да вървят напред


Отношенията сред България и Русия би трябвало да се развиват и да вървят напред. Това съобщи президентът Румен Радев в изявление за Информационната организация на Русия ТАСС. " Връзките сред нашите нации са живи, изключително на чисто човешко, прочувствено, културно и религиозно ниво. Но в политически и стопански проект тези връзки бяха подкопани по времето на прехода. Мисля, че нашите връзки би трябвало да се развиват, да се придвижват напред ", уточни президентът Радев.

В изявлението си президентът акцентира също по този начин, че " еврофилията не значи русофобия " и че опитите за политическа изолираност на Русия не носят изгоди за нито една от страните.

По отношение на идното отбелязване на 140-годишнината от подписването на Санстефанския кротичък контракт президентът съобщи, че договорът " възкреси България " в границите, за които са мечтали българските възрожденци, и добави, че Берлинският контракт и " целият 20-и век " са изменили границите на Балканите и в този момент доста хора с българско съзнание живеят отвън рамките на своята татковина.

" За тези 140 години имаше значително опити за инспектиране на историята, в това число и през последното десетилетие, само че неоспорим факт в тази история, най-важният за нас, е българското Освобождение, което още повече заздрави връзките сред нашите два народа ", уточни още президентът.

В изявлението президентът показва задоволеност, че от ден на ден младежи вземат участие в отбелязването на 140-годишнината от Освобождението и по този начин " поемат щафетата на нашата историческа памет ". Румен Радев показва, че при честването на връх Шипка се чака да участва Н. Св. патриарха на Москва и цяла Русия Кирил. Очакваме до края на годината посещаване от съветския президент, тъй като тези събития заслужават да ги почетем взаимно, съобщи президентът.

Румен Радев подсети, че България е дала на славянските нации книжовност и се гордее с това свое достижение и по думите му най-силните връзки сред българския и съветския народ са духовните и по тази причина " те ще преживеят всяка политическа зима ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР