Отношенията между България и Китай са доста динамични и приятелски.

...
Отношенията между България и Китай са доста динамични и приятелски.
Коментари Харесай

Борисов за китайския интерес за строеж на АЕЦ Белене: Неотстъпчиви сме, няма да има държавна гаранция от наша страна

Отношенията сред България и Китай са много динамични и другарски. Надявам се техният президент да посети нашия и да имаме още доста събития, изключително в областта на земеделието.

Това сподели министър председателят Бойко Борисов в Дубровник, където взима присъединяване в Осмата среща на държавните и държавни ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай. Той разкри защо са разговаряли на срещата си с ръководителя на Държавния съвет на Китай Ли Къцян. "В момента 800 млн. $ е износът на България към Китай, което е огромна цифра. Обсъдихме жп линиите, Дунавската тактика, инфраструктурните планове. За мен тематиката за китайските вложения е малко по-различна. Това са заемни пари с не дребни желани лихви. Знаете, че имаме 10 милиарда фискален запас и не виждам смисъл да плащаме лихви. Те наложително желаят и държавни гаранции. Поставили сме нашите условия за АЕЦ "Белене " и ще приказваме. По тази тематика сме неотстъпчиви. Ние предлагаме модерното публично-частно партньорство, смесените компании. За това преговаряме. Всяка страна демонстрира неотстъпчивост и темперамент. Те на следващия ден са подготвени да почнат да строят, в случай че ние сложим държавна гаранция. Аз елементарно мога да го направя, само че след няколко години на някой различен ще му побелеят косите, както на мен ми се случи. Не съм споделил, че Китай няма да строи АЕЦ "Белене ". За тях това е голям стратегически план. За първи път те ще строят атомна централа в Европейски Съюз. Надявам се всичко да е ясно, когато техният президент ни посети в края на годината ", съобщи министър-председателят.

"Другото забавно и значимо е основаването на мозъчен концерн на 16+1. Утре ще го подпишем и той ще бъде в София. Българската банка за развиване има най-голямата кредитна визия от всички страни на Балканите. В момента във Вашингтон се подписва международния логистечен център на Световната банка да бъде в София. Няма да се учудя, в случай че до края на годината и Китайската национална банка открие център в София ", разкри Бойко Борисов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР