Отношенията между България и Италия са пример за партньорство, сътрудничество

...
Отношенията между България и Италия са пример за партньорство, сътрудничество
Коментари Харесай

Радев пред Матарела: Отношенията ни са пример за взаимно доверие и партньорство

Отношенията сред България и Италия са образец за партньорство, съдействие и взаимно доверие, построени на хубавичко основа на обичайно другарство сред нашите нации и деен културен и абстрактен продан. Това съобщи президентът, който през днешния ден на „ Дондуков “ 2 посрещна президента на Италианската република Серджо Матарела. През 2024 година се отбелязва 145-годишнината от определяне на дипломатически връзки сред двете страни, оповестяват от пресслужбата на президента.

и брачната половинка му Десислава Радева посрещнаха с гала на пл. „ Св. Ал. Невски “ Серджо Матарела и неговата щерка Лаура Матарела. Двамата президенти организираха среща „ на четири очи “ и управляваха пленарните диалози сред формалните делегации.

и Серджо Матарела означиха ползотворното съдействие сред двете страни в редица браншове. Италия е водещ външнотърговски и капиталов сътрудник на България, уточни президентът в изказването си в Гербовата зала на „ Дондуков “ 2 и акцентира декларираната решителност на двете страни за разширение и задълбочаване на съдействието в стопанската система и вложенията. Президентът посочи повишаването на двустранния стокообмен, който през последните години бележи забележителен растеж, като за първите 11 месеца на 2023 година е достигнал стойност 6.038 милиарда евро.

Президентите на България и Италия откроиха значимостта на свързаността в Европа и стратегическото значение на Паневропейския транспортен кулоар № 8. Инфраструктурният план ще усъвършенства европейската и районна съгласуваност и осъществяването му има и значима добавена стойност в подтекста на съдействието сред Европейски Съюз и НАТО, акцентира, оценявайки високо дейната роля на Италия за неговото осъществяване. Държавният глава благодари за решителната италианска поддръжка за пълноценното участие на България в Шенгенското пространство и за присъединението на България към Организацията за икономическо сътрудничество и раз.

В изказванията си и, и Среджо Матарела подчертаха смисъла на съдействието сред Българи и Италия в региона на образованието, науката и културата. По думите на партньорствата в тези сфери са най-ефективните принадлежности за предаване и одобряване на традициите на другарство и почитание сред България и Италия. Двамата президенти означиха и позитивното развитие  във връзка с академични, студентски и проучвателен продан.

и Серджо Матарела разискаха тематики от дневния ред на Европейски Съюз и провокациите пред съюза. Италия и България - като страни на първа линия, споделят визията за нуждата от обединен стратегически европейски метод по миграцията и постигането на ефикасен баланс сред отговорност и взаимност. Новата система за леговище ще обезпечи резистентен и структуриран общ европейски отговор, като по думите на президента Радев това основава предпоставки за по-голяма поддръжка към страните от първа линия и за разрешаване на проблемите, свързани с незаконната миграция.

Независимо от комплицираната и динамична геополитическа конюнктура, водещ фактор в процеса на разширението на Европейски Съюз следва да остане правилото на личните заслуги на страните, акцентира по отношение на европейската интеграция на Западните Балкани, Украйна, Молдова и Грузия. „ Само по този метод може да се прояви трансформационната мощ на процеса на разширение и да реализираме подсилване на демократичните полезности, икономическа непоклатимост и конкурентоспособност на целия район “, уточни президентът. Той добави, че България е подготвена за по-нататъшно тясно съдействие с Италия в тези процеси.

Двамата президенти акцентираха значимостта на съдействието в региона на сигурността и защитата, като сложиха акцент на партньорството сред българските и италианските военнослужещи в състава на многонационалната бойна група у нас, като българският президент благодари за ролята на Италия като рамкова страна на формированието. означи и италианската поддръжка за засилената задача за защита на въздушното ни пространство. „ Общите ни старания са израз на споделената ни отговорност за укрепването на възпиращия и защитителен капацитет на Алианса и за усилването на сигурността по Източния фланг на НАТО и Черноморския район “, съобщи българският президент. Укрепването на двустранните връзки може да докара по-голяма обща сигурност на всички членки от Европейски Съюз, съобщи от своя страна президентът Серджо Матарела.

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР