Отнемането на студения резерв от ТЕЦ Варна на Ахмед Доган

...
Отнемането на студения резерв от ТЕЦ Варна на Ахмед Доган
Коментари Харесай

Политическите игри със студеният резерв

Отнемането на студения запас от Топлоелектрическа централа " Варна " на Ахмед Доган и прехвърлянето му към държавната Топлоелектрическа централа бе прям политически акт, подхванат от властта под натиска на антикорупционните митинги. Неговата символна стойност – страната стопира кранчето на Доган – изглеждаше самодостатъчна, с цел да заглуши редица съществени въпроси. Например, по какви правила и правила работи енергийният бранш и за какво едно подозрително решение би трябвало да бъде сменено от друго подозрително решение.

През юли държавното управление реши да приключи практиката на търговете, посредством които седем години подред се разпределяше леден потенциал за електроцентрали, които да държат свои мощности в подготвеност и да ги задействат по нужда. За да се разграничат от Доган, ръководещите внезапно прозряха, че не е добре той да продължи да получава лъвския къс от тези сигурни заплащания против съвсем никаква работа. Другата половина от тях бе за три електроцентрали, свързвани с Христо Ковачки. Малка част от студения запас бе за държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " и за когенерацията на предприятието " Биовет " на Кирил Домусчиев.

Със законови ремонти, утвърдени единствено за няколко дни в последните дни на юли, цялата сякаш пазарна логичност за студения запас бе срината. Вместо " Електроенергийният систематичен оператор " (ЕСО) да разгласи годишния търг за разпределение на студения запас от 1 август 2020 до 31 юли 2021 година, енергийният министър Теменужка Петкова получи правото да разпорежда със заповед активирането на студения запас на държавната Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ".

Петкова към този момент разгласи, че това ще става с обособени заповеди и при потребност. Поправките към момента не са оповестени в Държавен вестник, защото президентът не се е произнесъл. Той е в нелека обстановка. Ако пусне измененията, значи да поддържа непазарни механизми и солидна държавна помощ за Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 ", която не е съгласувана с Европейската комисия. Ако пък ги върне, това незабавно ще бъде изтълкувано от съперниците му като поддръжка за Доган, от който държавното управление под паника пожела да се разграничи.

Какви сметки стоят зад съхранения размер на студения запас
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР