Отнемане на незаконно имущество за над 397 млн. лв. е

...
Отнемане на незаконно имущество за над 397 млн. лв. е
Коментари Харесай

Отнемане на имущество за близо 400 млн. лв. е поискала КПКОНПИ до юни

Отнемане на нелегално имущество за над 397 млн. лева е поискала Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество през първите шест месеца на 2021 година Това излиза наяве от признатия доклад за първото полугодие по направленията предварителна защита на корупцията, обществен указател, спор на ползи, противопоставяне на корупцията, лишаване на нелегално добито имущество, ръководство на обезпеченото и отнетото имущество и интернационална активност, оповестиха от комисията.

За отчетния интервал са признати 1 931 решения на КПКОНПИ. Внесени са 111 претенции за налагане на обезпечителни ограничения с цена на исковете в размер на 67 474 750,30 лева, с препоръчано за поръчителство имущество в размер на 20 447 570,75 лева В окръжни съдилища в страната са импортирани искове за лишаване на нелегално добито имущество в общ размер на 397 566 618,94 лева Влезли в действие за отчетния интервал са 17 правосъдни решения, с които е постановено лишаване в интерес на страната на имущество, добито от незаконна и противозаконна активност, на обща стойност 3 844 188,24 лева

Докладвани на Комисията са 533 лица на висши обществени длъжности, които не са подали заявления за имущество и ползи или са ги подали отвън откритите периоди. За 243 от тях е взето решение за осъществяване на инспекция за определяне на нелегално добито имущество. Приети и в развой на култивиране са годишните заявления на задължените лица, измежду които са годишните и финални заявления на депутатите от 44-ото и 45-ото Народно заседание, на постоянното и служебното държавно управление, на ЦИК и на всички административни структури по закон. Съставени са 100 акта за административни нарушавания, издадени са 51 наказателни постановления, а в 14 от случаите е заплатена санкция в общ размер на 21 000 лева

През първото шестмесечие са постъпили 121 сигнали за спор на ползи, от които са формирани 46 производства. Останалите или са прекъснати заради липса на учредения, или са обединени с към този момент съществуващи производства. За интервала са наложени финансови наказания след открит спор на ползи за общо 268 650, 35 лева

От дирекция " Противодействие на корупцията " са осъществени 256 прокурорски инспекции. Приключила е работата по 165 преписки и резултатите са докладвани на съответните прокуратури. За шестмесечието са осъществени 273 оперативно-издирвателни мероприятия на територията на цялата страна по отношение на попречване, откриване и противопоставяне на корупционни закононарушения от лица на висши обществени длъжности. Резултатите от работата по 467 сигнала са изпратени по подготвеност на Специализираната и Апелативната профилирана прокуратура, Инспектората към Висшия правосъден съвет, окръжни и районни прокуратури в страната, министерства и държавни организации.

КПКОНПИ е провела процедури за предпазване на следното обезпечено имущество: благородни метали (злато и сребро) за общо 926 295 лева.; парични средства в задгранична валута на обща стойност 65 870, 79 лева.; поименни скъпи бумаги размер на 1 396 800 лева, както и коли на обща стойност 68 850 лева Изготвени са 7 претенции са продажба на МПС в стадия на поръчителство, тъй че имуществото да може да бъде сменено с паричен еквивалент. Общата стойност на имуществото, върху което са наложени обезпечителни ограничения през първото шестмесечие на 2021 година, е 21 613 986,23 лева За отчетния интервал по реда на Наказателно-процесуален кодекс са наложени обезпечителни ограничения върху 21 недвижими парцела и 16 МПС.

По линия на интернационалната активност за шестмесечието са отработени 106 претенции за определяне на имущество за и от чужбина. Държавите, с които е осъществено взаимоотношение и продан на информация са: Франция, Англия, Испания, Молдова, Белгия, Латвия, Естония, Италия, Ирландия, Германия, Гърция, Нидерландия, Чехия, Украйна, Румъния, Португалия, Литва, Австрия, Хърватия, Дания, Финландия, Унгария, Люксембург, Малта, Полша, Словакия, Словения, Швеция, Монако, Албания, Грузия, Израел, Швейцария и Турция.

Сключени са съглашения за професионално съдействие с Комисията за разрешаване на спор на ползи на Република Хърватска (CRCI), с Националния орган за битка с корупцията на Република Италия (ANAC) и със Специализираната работа за следствие на Република Литва (STT).

КПКОНПИ е призната за пълновръстен член в Европейската мрежа на органите за интегритет и сигнализиране на нередности(NEIWA)на 4.06.20201 година В ход е процедура по разглеждане на кандидатурата на Комисията за участие в така наречен " Мрежа за честност ", сплотяваща държавни институции от разнообразни страни с пълномощия във връзка с предварителната защита на корупцията и интегритета на държавните чиновници.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР