Отне малко по-дълго от очакваното, но по всички показатели, пребиваването

...
Отне малко по-дълго от очакваното, но по всички показатели, пребиваването
Коментари Харесай

8 часа в открития космос: проучват мистериозна дупчица в „Союз“ на МКС

Отне малко по-дълго от предстоящото, само че по всички индикатори, пребиваването в открития космос във вторник е било сполучливо.
Около 11 часа сутринта космонавтите на Международната галактическа станция (МКС) Олег Кононенко и Сергей Прокопиев излизат отвън станцията, като пребиваването им в открития космос се очакваше да отнеме към шест часа. Целта: да схванат от какво е дупката в капсулата „ Союз “, за която някои считат, че би могла да бъде дело на саботажни дейности.

Пет часа по-късно двойката най-сетне съумя да открие и прегледа дупката. По-малко от три часа по-късно астронавтите бяха назад в МКС.

Според Асошиейтед прес, Кононенко и Прокопиев прекарват първите четири часа от своя престой отвън МКС с цел да стигнат до мястото на дупката, изминавайки разстояние от към 30 метра.

После, благодарение на дълги ножове за към час, съумяват да разчистят част от дебелата външна изолираност на „ Союз “, с размер към 30 на 30 см. Целта на работата им е била да се доближи до външният корпус на капсулата.

Накрая, космонавтите са съумели да видят дупчицата, която е била с диаметър към 2 милиметра. За разлика от гледката на дупката от вътрешността на „ Союз “, откъдето са се виждали като че ли следи от дрелка към нея, с която е била пробита, от външната страна, дупката просто е приличала на дребна черна точка, без белези към нея.

Космонавтите са събрали проби покрай мястото на дупката, преди да възстановят изолацията и да се върнат в галактическата станция. Общо пребиваването им отвън МКС е траяло към осем часа.

Пробите събрани от Кононенко и Прокопиев ще се върнат на Земята на борда на „ Союз “, когато корабът се отдели от МКС на 19 декември.

Частта от корпуса с дупката в него ще се отдели от капсулата, преди тя да навлезе в земната атмосфера. Това значи, че образците събрани от космонавтите, дружно с всички доказателства, като фотоси и видеоклипове, може да се окажат единствените улики, които откривателите ще имат с цел да уточнят произхода на тази мистериозна дупчица в МКС.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР