Отминаващата 2022 г. определено бе много добра за българския тенис.

...
Отминаващата 2022 г. определено бе много добра за българския тенис.
Коментари Харесай

Историческият за България сезон в мъжкия тенис


Отминаващата 2022 година несъмнено бе доста добра за българския тенис. Националният тим записа исторически триумф, достигайки до плейофа за влизане в Световна група I за Купа „ Дейвис “, като в това време страната ни за пръв път има четирима играчи в Топ 300 на мъжката класация в края на годината. В същото време няколко млади гении – Михаил Иванов, Виктор Марков, Самуил Конов и Илиян Радулов, завоюваха първите си ATP точки.

След като към този момент си припомнихме по какъв начин мина годината за Григор Димитров , в този момент е време да обърнем внимание на триумфите и на другите български играчи в Топ 1000 на ранглистата.

Адриан Андреев

Българският тенисист с максимален напредък през 2022 година несъмнено е Адриан Андреев. Софиянецът приключи годината като №189 в света – със 173 позиции по-високо спрямо предишния сезон, трансформирайки се във втора ракета на страната ни. Настоящият ранкинг, доближат на 19 декември, е и най-високият в кариерата му.

Андреев доближи до полуфинал на Чалънджър шампионата във Форли през януари, след което обаче травма го извади от игра за повече от месец. След това обаче българинът последователно преоткри положителната си форма и записа полуфинал на М25 шампионата в Бейкърсфийлд и четвъртфинал на Чалънджъра в Сарасота. Последваха няколко осминафинала на равнище Чалънджър – в Кокимбо, Орландо, Амерсфорт и Меербуш, както и нов полуфинал на М25 (Вецлар).

В средата на септември стартира най-силният интервал в годината на Андреев. Той игра четвъртфинал в Рен, където загуби в три сета от Доминик Тийм. Последваха два следващи полуфинала – в Генуа и Орлеан. По време на конкуренцията във Франция обаче се разигра и много противен епизод, като след успеха на Андреев над международния №64 Корентен Муте двамата съвсем стигнаха до физическа разпра на корта.

В Генуа и Орлеан българският тенисист записа общо четири победи над играчи от Топ 100, като две от тях бяха против Муте. Това въобще не бе първата неприятна преживелица в биографията на парижанина, като след това той бе изключен от френската федерация.

Последва интервал на спад, дължащ се най-много на насъбраната отмалялост. Впоследствие обаче Андреев приключи доста мощно сезона, записвайки три следващи четвъртфинала на Чалънджър – в Хелзинки, Валенсия и Маспаломас.

Димитър Кузманов

Димитър Кузманов продължи да се показва на високо равнище и за втора поредна година приключи сезона в Топ 200 на международната класация (№196). Нещо повече – на 29 август пловдивчанинът записва персонален връх, достигайки до №159.

През 2022 година Кузманов на няколко пъти бе доста покрай своя дебют в главната скица на шампионат от Големия шлем. През януари той записа първо присъединяване в квалификациите на Australian Open, където мина първата фаза, само че по-късно загуби от Тобиас Камке. Впоследствие третата ни ракета доближи до последния кръг от квалификациите на Ролан Гарос, Уимбълдън и US Open, само че претърпя провали надлежно от Сантяго Таверна, Енцо Куако и Брендън Холт.

Кузманов и тазо година записа няколко доста мощни резултата на равнище Чалънджър, първият от които бе финалът в Бенгалуру през февруари, изгубен от Александър Вукич. Последва четвъртфинал в Оейраш, където пловдивчанинът завоюва доста завладяващ напълно български конфликт с Александър Лазаров в първи кръг, както и полуфинали в Прага, Познан и Цуг.

През септември Кузманов способства за исторически триумф против РЮА за Купа „ Дейвис “, донесъл на страната ни място в плейофите за Световна група I. Той победи Лейтън Кронйе с 6-3, 6-1 в откриващия дуел на сингъл, като това бе първата от трите победи, донесли крайния триумф на „ лъвовете “. Макар да не съумя да запише нова победа на Sofia Open, отпадайки от Юго Умбер в първи кръг, Кузманов въпреки всичко завърши мощно сезона, достигайки до още два четвъртфинала на Чалънджър – в Аликанте и Хелзинки.

Александър Лазаров

Друг от водещите български играчи, който има всички учредения да бъде удовлетворен от сезона си, е Александър Лазаров. На 14 ноември той записва рекорден ранкинг (№272), като след това приключи годината на като №297. Това означаваше, че за пръв път в историята България има четирима тенисисти в Топ 300 в края на годината.

Роденият в Маями тенисист стартира годината с присъединяване на първия от двата Чалънджър шампионата във Форли, където в профил Адриан Андреев в борбата за място в главната скица. След това обаче Лазаров записа серия от четири следващи провали, която бе прекратена против Адолфо Вайехо в конфликта с Парагвай за Купа „ Дейвис “. Впоследствие за българина настъпиха по положителни дни и той записа два четвъртфинала – на М25 шампионата в Пореч и на Чалънджъра в Шимкент, където обаче бе заставен да се отдръпна поради контузия.

Големият напредък на Лазаров стартира през юли. Тогава той завоюва купата на М15 шампионата в София, губейки единствено два сета за целия шампионат. На финала българинът разгроми международния №981 Влад Андрей Данчу с 6-1, 6-2 единствено за 57 минути. Силното показване на равнище ITF продължи с край на М25 в Тбилиси и четвъртфинал на М25 в Питещ.

В края на август Лазаров изигра един от най-силните си шампионати за годината, достигайки до полуфинал на Чалънджъра в Майорка, където загуби от Лука Нарди. Алекс придвижи отличната си форма и в националния тим, където бе с решаваща заслуга за триумфа над РЮА за Купа „ Дейвис “. Лазаров разруши Филип Хенинг с 6-1, 6-0 във втория мач на сингъл, а на идващия ден донесе крайния триумф на „ трикольорите “ след успех на двойки дружно с Александър Донски.

Sofia Open несъмнено бе една от връхните точки в годината на Лазаров. Той записа първата си победа в главната скица на конкуренцията, триумфирайки в два сета над международния №74 Иржи Лехечка. Впоследствие четвъртата ни ракета бе доста покрай това да отстрани 30-ия в ранглистата Лоренцо Музети, само че загуби трагично в един от мачовете на годината за българския тенис.

Поражението от италианеца обаче не обезвери Лазаров и той продължи да записва нови триумфи. Българинът усили сбирката си от ITF титли, спечелвайки два от М15 шампионатите в Созопол, а при започване на декември приключи сезона с осминафинал на Чалънджъра в Мая.

Александър Донски

На 11 април Александър Донски доближи рекорден ранкинг от №525, като в последна сметка приключи годината на 605-а позиция в света. Връхната точка на неговия сезон безспортно бе купата на М15 шампионата в Монастир, където победи 617-ия в света Теренс Атман в мача за трофея. Месец и половина по-рано Донски игра край на друга М15 конкуренция в тунизийския град, като през есента записа мощни резултати и на трите шампионата от този сан в Созопол, достигайки до четвъртфинал и два полуфинала.

Още по-успешна бе годината на Донски във връзка с шампионатите на двойки. Той завоюва четири ITF трофеи, триумфирайки на шампионатите в Монастир, Сараево, Алкмаар и Созопол. Той показва гения си в двойковите мачове и против РЮА за Купа „ Дейвис “, където дружно с Александър Лазаров донесе крайния триумф на България. Двамата адаши играха и четвъртфинал на Sofia Open, където изгубиха от оглавяващите схемата Фабио Фонини и Симоне Болели.

Симон-Антони Иванов

Симон-Антони Иванов приключи годината на 699-а поизиция в ранглистата, откакто на 22 август записа рекорден ранкинг от №647. Най-добрите му резултати бяха финалите на М15 шампионатите в Ираклион и Будва, както и полуфиналите от същата категория в София и Куртя де Арджеш.

Пьотр Нестеров

Пьотр Нестеров бе 819-и в света в края на годината, като на 17 октомври доближи рекордната за него 80-3а позиция в ранглистата. Най-добрите му резултати на сингъл бяха полуфиналите на ITF шампионатите в Скопие и Нови Сад, а на Sofia Open победи Салваторе Карузо в първия кръг от квалификациите.

Доста по-добро бе представянето му на двойки, където дружно с Янаки Милев доближи до четвъртфинала, където изгубиха от вторите сложени Рафаел Матос и Давид Вега Ернандес. Това бе историческо достижение, защото за пръв път в историята на шампионата България имаше два тандема на четвъртфиналната фаза. Нестеров и Милев продължиха да се сработват все по-добре и стигнаха до полуфинал и четвъртфинал в Созопол, преди да завоюват купата на третия М15 шампионат в крайморския град.

Габриел Донев

Габриел Донев приключи годината на 869-а позиция в ранглистата. През 2022 той записа пет четвъртфинала на равнище ITF – два в Будва и по един в Пирот, Констанца и Нови Сад.

Янаки Милев

Милев, дружно с Пьотр Нестеров, изпъкна като най-перспективната млада вяра на българския тенис. Той завърпи годината на рекордното за него 894-о място, достигнато на 26 декември. Осем дни по-рано той записа най-големия триумф в кариерата си досега, достигайки до финала на М15 шампионата в Анталия. В средата на октомври той игра и четвъртфинал в Созопол, а на двойки записа четвъртфинал на Sofia Open, последван от край, четвъртфинал и купа на М15 шампионатите в приморски град, като и в четирите случая си партнираше с Нестеров.

Леонид Шейнгезихт

На 31 октомври Леонид Шейнгезихт доближи рекордното за него 882-ро място в ранглистата и след това приключи годината като №899. Най-добрите му резултати бяха полуфиналът в Сабадел и четвъртфиналите в София и Казан. На двойки завоюва купата на М15 шампионата в Сабадел и игра финали в Кувола, Истад и Монастир.

Снимка: Камелия Тодорова
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР