Отмина поредното бурно лято на Герена. Левски отново подмени отбора

...
Отмина поредното бурно лято на Герена. Левски отново подмени отбора
Коментари Харесай

Мехди Бурабия - от отписан в Левски до звезда в Турция

Отмина следващото бурно лято на " Герена ". Левски още веднъж подмени тима си, взе нов треньор, като разликата от предходните години е, че този път мотивите за оптимизъм измежду почитателите са основателни и по всичко проличава, че се вижда краят на порочната процедура всеки прозорец да се подменят футболистите. Освен редицата входящи прехвърляния, " сините " реализираха и два значими изходящи такива. Най-добрите играчи на отбора през предишния сезон - Божидар Краев и Мехди Бурабия бяха продадени надлежно на датския Мидтиланд и турския Коняспор, а в касата на столичани влязоха към 2 млн. лв..

Напускането и на двамата не бе признато добре от последователите на Левски. Докато продажбата на Краев бе ненапълно предстояща и рано или късно щеше да се случи, то тази на Бурабия бе удар за клуба и неговият заместител Жорди Гомес към момента не може да се приближи до равнището му.

 Мехди Бурабия: Едно, две глупави момчета скапват Левски! Тръгнах си поради почитателите!
Мехди Бурабия: Едно, две глупави момчета скапват Левски! Тръгнах си поради почитателите!

" Семейството ми беше на стадиона, родителите ми също ", съобщи новото попълнение на Коняспор във връзка шамарите след мача с ЦСКА

Мароканецът с френски паспорт означи огромно израстване през последната малко повече от година. Халфът бе измежду отписаните за сериозен футбол играчи доскоро повече от 12 месеца. Тогава отпред на Левски бе Люпко Петрович, а Бурабия се появи за началото на лятната подготовка със счупена ръка и си навлече гнева на опитния сърбин. Наставникът ясно сподели, че не харесwа полузащитника и той ще има епизодични изяви на терена под негово управление. Очакваше се пристигналият от Черно море футболист да бъде измежду освободените през зимата.

 Снимка 313944
Източник:

Наследникът на Петрович - Елин Топузаков сподели на Бурабия, че ще разчита на него, стига да бъде в добра форма и функционално положение. Халфът стартира да загатва за своя капацитет по време на зимната подготовка на столичани в Кипър и игра в две срещи под управлението на Топчо при подновяването на шампионата. След слабото показване на отбора имаше нова треньорска промяна - Топузаков бе сменен от Николай Митов тъкмо преди дербито с ЦСКА. Малко знае се, че точно този мач значително се оказа основен за последвалото положително развиване на кариерата на Мехди. Да, той влезе в игра на почивката и бе в основата на обрата на " сините ", само че съществуваше възможност халфът изобщо да не бъде в групата за срещата. В дните преди дербито, играчът имаше съществени персонални проблеми и Митов не искаше да го употребява в този мач. Бурабия настоя пред своя треньор: " Тренер, желая да играя. Този мач е значим за всички нас и аз би трябвало да бъда на терена ". Халфът се появи в игра при започване на второто полувреме и обърна развоя на срещата за " сините ".

Характерът и мъжеството, както и положителната игра в този мач, завоюваха на Мехди твърдо титулярно място в състава на 26-кратните първенци. Полузащитникът бързо се трансформира в един от водачите на отбора. Хъсът, желанието и отличното показване в срещите бързо го направиха един от любимците на почитателите. Именно тогава се стигна и до втората поредна загуба с 0:3 от ЦСКА в края на сезона. Въпреки тежкото проваляне, Бурабия несъмнено бе единственият, който отбрани достойнството на клуба и опита всичко, с цел да промени хода на мача - не се получи. След срещата част от ентусиастите в Сектор " Б " пробваха разпра с футболистите, а няколкото от тях желаеха да смъкват фланелката на Бурабия. След този индицент 26-годишният футболист разгласи пред свои близки: " Искам да напусна. Агресията няма място на терена, а и не мисля, че съм заслужил сходно отношение ".

 Снимка 313942
Източник:

Така, до момента в който Николай Митов градеше новия Левски към Мехди Бурабия, пристигна офертата на Коняспор. Халфът бе безапелационен: " Искам да отида в Турция. Това е неповторим късмет за мен, който няма по какъв начин да изпусна ". Действията му несъмнено не бяха правилни по отношение на " сините ". Той своеволно напусна лагера на отбора в Правец и се прибра в София. Но и французинът несъмнено имаше своите претекстове. Тук е значимо да се означи, че управлението на столичани постъпи по сходен метод по отношение на своя играч 12 месеца по-рано. Тогава полузащитникът още веднъж имаше предпочитание да си тръгне и самичък откри тим, който да заплати посочената трансферна сума от тогавашния притежател Иво Тонев. В последния миг обаче ръководителят изиска повече пари и прехвърлянето пропадна. Малко по-късно на " Тодорини кукли " пристигна предложение за Бурабия от Оксер, за което на него даже не му бе казано.

 Олимпик (Марсилия) надделя Коняспор с 1:0
Минимален триумф за Олимпик (Марсилия) над Коняспор с Мехди Бурабия (ВИДЕО)

Адил Рами донесе триумфа на французите

В последна сметка след няколкодневна сага, Левски и Коняспор се схванаха и Мехди Бурабия смени клубната си принадлежност за над 1 млн. лв.. Полузащитникът бе горещо мечтан от новия треньор на носителя на Купата на Турция Мустафа Ресит Акчай. Специалистът държеше непременно да го има в състава си.

Кариерата на 26-годишния футболист в южната ни съседка стартира по отличен метод. Новият му тим завоюва Суперкупата на Турция след победа с 2:1 над първенците от Бешикташ, а Бурабия бе засипан със суперлативи от локалните медии за играта си в този мач. Халфът бе същински стопанин в средата на терена и изцяло обезличи звездите на истанбулския гранд. Представянето му не бе кратковременен фойерверк, а към днешна дата Мехди е играл през всички 90 минути във всеки един мач на своя отбор. Ролята му в схемата на Мустафа Акчай е основна, като той е предназначен да гради офанзивите на Коняспор. Освен това халфът има надалеч повече задания в отбрана, като фрапантно е нараснал % си на извоювани единобоства с неприятелски състезател. Трябва да се означи още, че е изчистил играта си от непотребни нарушавания, които постоянно му носеха жълти картони.

 Снимка 313946
Източник:

Още с идването си на " Koня Бююкшехир ", французинът стана любим на почитателите, а в този момент те към този момент го боготворят. След мощния мач, който изигра при гостуването на Олимпик (Марсилия) от груповата фаза на Лига Европа, Бурабия бе избран за " Войнът на Коняспор ".

Thanks for the support and to the fans Who made the trip to Marsiliya #konyasporgeliyorbak

Публикация, споделена от Mehdi Bourabia (@mehdibourabia) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Силната игра на Мехди от началото на сезона не остана незабелязана и от множеството водещи турски медии. Бившият футболист на Левски е определян като един от най-хубавите играчи в южната ни съседка на своя пост, макар незадоволителното показване на Коняспор към момента(победа и 4 провали в Суперлигата). Халфът попада в редица влиятелни ранглисти. Компания там му вършат играчи като Огужан Йозякуп (Бешикташ), Атиба Хътчисън (Бешикташ), Фернандо (Галатасарай), Соуза (Фенербахче) и Андре Кастро (Гьозтепе).

 Снимка 313947
Източник:

Мехди Бурабия не се съобщи пред компликациите и разочарованията, които белязаха последната година в кариерата му и в този момент бере плодовете на своя труд. Преди малко повече от 12 месеца той не влизаше в проектите на треньорското управление на Левски, а в този момент е водещ футболист на един от обичайните клубове в шампионата на Турция.... А е едвам на 26 години...

Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР