Отмина едно успешно лято и ни предстои, надявам се, много

...
Отмина едно успешно лято и ни предстои, надявам се, много
Коментари Харесай

Зам.-министър Ирена Георгиева в Чепеларе: Отмина едно успешно лято, надяваме се и на добър зимен сезон

Отмина едно сполучливо лято и ни следва, уповавам се, доста добър зимен сезон. С всяка минала година България удостоверява имиджа си на една от най-търсените дестинации за зимен туризъм и все по-често е хазаин на интернационалните ски надпревари. За всички нас е значимо да развием и разтеглим постигнатото в предходните години. Това съобщи зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева на среща с туристическия отрасъл в Чепеларе през днешния ден.
Преди старта на зимния сезон представители на локалната власт в Чепеларе и Смолян, както и на туристическия отрасъл разискаха готовността си да го посрещнат и проблемите, които още не са решени.
По думите на Георгиева последната зима 2017-2018 година е била най-успешната от влизането на България в Европейски Съюз по брой визити на непознати туристи - над 16 млн. души с растеж от 12% по отношение на предходния зимен сезон. А трета година от основаването на Министерството на туризма се регистрират рекордни резултати, в това число в зимния туризъм.
От началото на годината досега при задграничните туристи растежът е 31% по отношение на същия интервал на 2015 година Близо 8 милиона са туристическите визити на чужденци за интервала януари - септември т.г., което е 5.5 % растеж по отношение на същия интервал на предходната година.
Ръстът в приходите от интернационален туризъм за същия интервал са 3,2 милиарда лв., което значи растеж от 7% по отношение на предходната година.
„ Очакваме приближаващата зима да надгради тези резултати. Прогнозите са за най-малко 5% общо нарастване на туристите по отношение на предишния зимен сезон ", сподели Георгиева.
Тя заяви, че в курорта Пампорово-Чепеларе от януари до септември т.г. са пренощували близо 110 000 туристи , с нарастване на 9.1% по отношение на година по-рано.
" Броят на нощувките надвишава 349 000 , достигайки растеж от 14%, а приходите от тях за над 15 млн. лева за 9 месеца, отчитайки растеж от над 24.6%, което е белег за това, че зона Пампорово - Чепеларе работи за това курорта да бъде предлаган през другите месеци отвън зимата ", сподели зам.-министърката.
От изказването й стана ясно, че безработни ще бъдат обучавани в Българо-германския център на Смолян за фрагменти в туристическия отрасъл по пилотен план на Министерството на туризма.
По съглашение с МТСП в Агенцията по заетостта ще се получават поръчки на работодателите за потребността им от фрагменти. Проектът планува записаните безработни да бъдат обучавани в поделенията в Царево и Смолян.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР