Отляво е показна 257-каналната криогенна МЕГ система. Тя тежи около

...
Отляво е показна 257-каналната криогенна МЕГ система. Тя тежи около
Коментари Харесай

Създаден е първият в света портативен мозъчен МЕГ скенер

Отляво е показна 257-каналната криогенна МЕГ система. Тя тежи към 450 кг, закрепена е неподвижно, а индивидът би трябвало дълго време да стои неподвижно. Вдясно: прототипът на шлема OPM-MEG. Той тежи 905 грама, а датчиците са допрени до повърхността на главата. В случая е показно проучването единствено на дясната сензомоторна кора. Човекът може свободно да движи главата си.



Магнитоенцефалографията (МЕГ) е технология, даваща опция да се мерят и пресъздават магнитните полета, зараждащи в резултат на електрическата интензивност на мозъка. За регистрирането на тези полета се употребяват свръхточни свръхпроводими квантови интерферометри (SQUID).

Използването на свръхпроводници значи, че тази инсталация е солидна и скъпа. Така бе до момента, тъй като към този момент е основан първият в света преносим МЕГ скенер. Устройството бе създадено от експертите на Университета Нотингам, Университетския лицей в Лондон и компанията QuSpin.

МЕГ скенерите са великански, тъй като мозъкът генерира прекомерно слаби магнитни полета, които могат да бъдат регистрирани от извънредно сензитивен инструмент. Ето за какво се употребяват свръхпроводими квантови интерферометри, които записват магнитни полета от единствено няколко фемтотесла. Сензорите са свръхпроводими и са потопени в течен хелий, а сред тях и черепа на пациента се оставя вакуум. Всяко придвижване на главата внезапно утежнява резултата. Преместване в рамките на 5 мм може да провали проучванията. Критично значимо е и дистанцията на датчиците до главата, тъй като силата на сигнала зависи от квадрата на дистанцията. По този метод проучванията от този вид, освен са комплицирани, само че и прекомерно затруднителни при хора с дребни глави – деца и други пациенти.

Първият в света OPM-MEG преносим скенер съществено трансформира обстановката. С него не може да се излезе на открито, само че вероятните проучвания и опити доста се усилват. Учените за първи път могат пълноценно да сканират мозъка на дейните деца и хората с двигателни разстройства. Стават вероятни кардинално нови проучвания. Вече може да се следи, какво се случва в мозъка на индивида при естественото другарство с други хора, в това число с противоположния пол.



В новия шлем датчиците са закрепени по отношение на мозъка на индивида, а не релативно стационарната машина. Сензорите са магнитометри с оптично напомпване, създавани от американската компания QuSpin. Те са вградени в повърхността на шлема и са включени към системата за погасяне на външните магнитни полета. За отменяне въздействието на магнитното поле на Земята се употребява комплект индуктивности, генериращи тъкмо противоположното на земното магнитно поле. С помощта на тези технологии се основава предпазено поле: незабележим 40 сантиметров куб. Главата на пациента не би трябвало да излиза отвън границите на този куб.

Постиганата е акуратност, аналогична на точността на солидните стационарни MEG съоръжения. Но в този момент за пръв път бе изследвана активността на мозъка, да вземем за пример при отпиване на вода, улавяне на топче и още доста други, което до момента бе кардинално невероятно да се направи.



Всъщност, това е единствено началото. Редица учени се питат, до каква степен ще стигне напредъкът в тази тенденция, когато се появят първите пълноценни МЕГ интерфейси за пълноценна връзка с компютъра. Очаква се появяването на напълно разнообразни игри и приложения за виртуалната действителност, които реагират на интензивността на мозъка и могат да записват, какво тъкмо доставя наслаждение на съответния човек и какво го плаши. След това напълно тъкмо да настроят системата за съответния геймър. И още, безжичната връзка сред два сходни шлема, извънредно доста се доближава до това, което в близкото минало наричахме телепатия.

Научната публикация е оповестена на 21 март 2018 година в списание Nature.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР