Отлично представяне на самодейците от Русенско по време на Дванайсетия

...
Отлично представяне на самодейците от Русенско по време на Дванайсетия
Коментари Харесай

Фолклорни състави от Русе се върнаха с медали от Копривщица

Отлично показване на самодейците от Русенско по време на Дванайсетия народен събор на българското национално творчество в Копривщица

Там те завоюваха общо седемнайсет медала, оповестиха от Областна администрация. По думите на журито осъществяването на съставите от района е било на извънредно високо равнище, а оценките безапелационни извоювани. Областният шеф Анатоли Станев поздрави наградените и им благодари за опазването на родовата ни памет. Той пожела на участниците здраве и непреклонен дух, с който да отстояват българските обичай и обичаи.

Шест от седемнайсетте медала са златни, девет са сребърни, а две са бронзовите оценки. Със златен орден бе отличен Иван Жеков, който е гъдулар към Пенсионерски клуб №10 в Русе. Златен орден донесоха и от групата за изворен фолклор към Народно читалище „ Просвета 1915 “. Изпълнителите от културната институция в русенския квартал „ Долапите “ с живописен началник Снежана Атанасова бяха наградени за представянето на бит по случай Бабинден. Третото злато отиде при друга група за изворен фолклор – тази към Народно читалище „ Пробуда 1907 “, намиращо се в село Тетово. Поводът са така наречен „ приказки за хляба “, разказващи за това по какъв начин дамите си хортуват до момента в който вършат мая, по какъв начин украсяват обредните хлябове и какво символизират фигурите от тесто върху тях. Художествен началник на отличената група бе Стефка Русева. Същото отличие бе присъдено и на групата за достоверен фолклор „ Хърцойки “ с началник Милена Колева към беленското читалище „ Трудолюбие 1884 “.

Напълно предстоящо от Пиргово изиграха обичая „ Джамал “. Художествен началник на групата бе Атанас Атанасов и самобитният театър продължи близо половина час. Ритуалът съставлява игра, която е отдадена на Ивановден. Чрез нея хората от селото са изразявали своето благоговение пред силите на природата, като са влагали и своите очаквания за мирна, добра и плодородна година. Вярванията се свързват още и с опцията за прогонване на злите сили чрез потреблението на маска на митическо създание, наричано Кречетало или още Татунчо. В играта се включиха общо 23 мъже и 5 дами.

Област Русе бе показана от 121 участници – 71 дами и 50 мъже. Те са от четири общини от района – Русе, Бяла, Ценово и Иваново.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР