Отлични резултати от приложението на интраоперативна радиотерапия (ИОРТ) при лечение

...
Отлични резултати от приложението на интраоперативна радиотерапия (ИОРТ) при лечение
Коментари Харесай

ИСУЛ представи иновативно лечение на рак на гърдата на световен форум -

Отлични резултати от приложението на интраоперативна радиотерапия (ИОРТ) при лекуване на ранен карцином на гърдата показа доктор Славяна Ушева от Клиниката по хирургия на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ по време на Международна научна конференция ILEXIUM (International Low Energy X-ray IORT User Meeting), в която се включиха повече от 23 страни с над 100 участника, измежду които водещи интернационалните специалисти в областта на ИОРТ.

За форума

Конгресът, на който доктор Ушева беше единственият представител за Югоизточна Европа, съставлява годишна научна среща на всички експерти (хирурзи, онколози, лъчетерапевти) от всички центрове в Европа, които реализират ИОРТ, оповестяват от ИСУЛ.

Специален гост-лектор на събитието беше проф. Jayant Vaidya – хирург-онколог от University College London, пионер в приложението на ИОРТ и един от тримата учени, създали техниката през 1998 година Той представи последните данни за впечатляващи дълготрайни резултати и местен надзор след приложение на метода, получени от проспективното рандомизирано клинично изследване TARGIT-A с над 10-годишен интервал на следене, в което взе участие и УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Предимства на лечението

По думите на проф. Vaidya посочи на лечението са, че е новаторска, лесноприложима, безвредна и стопански ефикасна методика с отлични лечебни и козметични резултати. Необходима е единствено една процедура, която се прави по време на интервенцията. Позволява самостоятелен метод, с който понижава смъртността от съпътстващи болести. Безспорен плюс на лечението е, че се заобикаля отстраняването на гърдата.

Според статистиката досега с интраоперативна радиотерапия са лекувани успешно повече от 45 000 пациента в над 250 центъра в 38 страни.

Първи в Югоизточна Европа

С осъществяването на първата органосъхраняваща интервенция на гърдата с едновременна ИОРТ на 15.12.2015 година в УМБАЛ „ Царица Йоанна-ИСУЛ “, Медицински Университет, София от екип, управителен от Доц. Теофил Седлоев, България се трансформира в първата страна от Югоизточна Европа, където методът е въведен сполучливо в рутинната клинична процедура при лекуване на ранен рак на гърдата при добре подбрани пациенти.

При ИОРТ се прави лъчелечение по време на самата интервенция за унищожаване на тумора на гърдата. Методиката употребява еднократна висока доза нискоенергийни Х-лъчи (max 50kV), приложени в туморното ложе незабавно след хирургичното премахване на тумора. Едно от основните преимущества на новаторската техника е, че съумява извънредно точно да насочи и достави нужната лъчетерапевтична доза единствено на мястото на отстранения израстък. По този метод се резервират близките здрави тъкани от всички нездравословни последици, които се демонстрират при общоприетото облъчване. Процедурата е освен по-щадяща, само че и пести времето на пациентите, защото по този метод се заобикаля по-нататъшното лъчелечение, което другояче продължава 25 дни.

Досега мултидисциплинарният екип на УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ е приложил сполучливо ИОРТ при повече от 100 заболели като част от комплексната терапия при ранен рак на млечната жлеза. Строгата селекция на пациентките се прави въз основа на интернационално приети критерии от екип отпред с доцент Теофил Седлоев (Клиника по Хирургия) и включва доктор Славяна Ушева (Клиника по Хирургия), доктор Илия Габровски (Клиника по Медицинска Онкология – Отделение по Лъчелечение и Метаболитна брахитерапия), инж. Георги Иванов (Клиника по Медицинска Онкология – Отделение по Лъчелечение и Метаболитна брахитерапия), доктор Иван Терзиев (Отделение по Обща и клинична патология), доктор Йордан Спирдонов (Клиника по Образна диагностика).

Перспектива за приложение на метода в България

Според Националния раков указател годишно в България над 4000 дами заболяват от рак на млечната жлеза. Значителна част от тях са диагностицирани в ранен етап и са подобаващи за приложение на ИОРТ.

УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “ разполага и с лаборатория по молекулярна биология, която е оборудвана с последно потомство инсталация. В нея се дефинира мутационния статус на карцинома на млечната жлеза, каква е вероятността от рецидив и въз основата на това се дефинира най-подходящата терапия, включително и дали дадената болна е подобаваща за ИОРТ, която да замести или подкрепи обичайна лъчетерапия.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР