>Отличието на двамата магистрати е за успешната работа по делото

...
>Отличието на двамата магистрати е за успешната работа по делото
Коментари Харесай

Отличиха варненски магистрати за проявен висок професионализъм

 >
Отличието на двамата магистрати е за сполучливата работа по делото за хотел " Вероника “, при събарянето на който починаха четирима служащи. Предложението за награждаването им е на административния началник на Апелативната прокуратура във Варна Владимир Чавдаров.

Днес тържествено грамотите, подписани от основния прокурор на Прокуратурата на Република България Сотир Цацаров, и плакетите бяха връчени на наградените магистрати от апелативния прокурор.

Пресцентърът на АП-Варна, напомня, че на първа инстанция бяха приети за отговорни единствено двама от предадените на съд седем подсъдими. След митинг на Окръжната прокуратура във Варна Апелативният съд призна за отговорни за гибелта на служащите Борислав Стефанов, Манол Манолов, Тодор Тодоров и Йосиф Стефанов още четирима от подсъдимите. Потвърдена от въззивната инстанция бе оправдателната присъда на Йовко Р., който намирал служащите за събарянето на хотела.

Варненският областен съд призна за отговорни притежателя на подизпълнителната компания " Дигинг “ Георги Г., който бе наказан дейно на 3 години отнемане от независимост, и техническия началник на " Бултранспорт груп “ ЕООД Пламен Н., който получи наказване 3 години отнемане от независимост с 5-годишен изпитателен период.

След митинга на Окръжната прокуратура във Варна против присъдата на Варненския областен съд въззивната правосъдна инстанция осъди и строителния надзирател от компания " Инекс консулт “ Валентин П., като му наложи наказване три години отнемане от независимост с тригодишен изпитателен период. Призната за отговорна и със същото наказване като сътрудника си бе и Виолета Д., строителен специалист на " Инекс консулт “. Инспекторът по здраве и сигурност  в " Планекс “ и координатор по здравословните и безвредни условия на труд Валентин Т., позволил нарушаване на минималните условия за здравословни и безвредни условия на труд при строително-монтажните действия, получи наказване две години отнемане от независимост, чието изтърпяване бе отсрочено с изпитателен период от 3 години. Техническият началник на обекта Мехнур М., който също бе приет за отговорен, бе наказан на 1 година и 6 месеца отнемане от независимост с 3-годишен изпитателен период.

С присъдата наказаните ще би трябвало да платят солидарно по 100 000 лв. обезщетение за породените неимуществени вреди на околните на починалите служащи.

Тежката трудова акцидент стана на 8 април 2015 година Разследването продължи две години, а обвиняването, по което подсъдимите бяха предадени на съд, бе без значение съпричиняване на гибелта на служащите - комплициран причинно-следствен развой, при който нарушаването на всеки един от подсъдимите е причина за нарушаването на идващия в строителната верига.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР