Отличието донесе работата с единствения у нас магнитно-резонансен томограф MAGNETOM

...
Отличието донесе работата с единствения у нас магнитно-резонансен томограф MAGNETOM
Коментари Харесай

Медикус Алфа спечели престижна награда за иновации и добри...

Отличието донесе работата с единствения у нас магнитно-резонансен томограф MAGNETOM Free.Max, който разрешава проучване на пациенти с пейсмейкъри и железни импланти

Екипът на клиника „ Медикус Алфа “ бе отличен с премия на петия конкурс „ Иновации и положителни практики в здравния бранш “, проведен от в. „ Капитал “ и биофармацевтичната компания AbbVie. Награждаването на спечелилите обичайно бе част от годишната конференция за нововъведенията на „ Капитал “, която тази година се организира на 8 ноември в „ София тех парк “. 

Отличеният от журито план на „ Медикус Алфа “ е „ Магнитно-резонансна томография на серия пациенти с пейсмейкъри за първи път у нас “. 

Магнитнорезонансната томография е способ на първи избор при проучване в региона на неврологията и неврохирургията и е незаместим при проучване на гръбначния дирек, за оценка на ставите  и тумори на меките тъкани. Методът е златен стандарт при проучване на болесттите в дребния таз и изключително при злокачествени промени на ректума. 



Преди внедряването на ядрено-магнитния резонанс от ново потомство на Siemens MAGNETOM Free.Max у нас не бе допустимо подобен вид проучване на пациенти с пейсмейкъри. Наличието на пейсмейкър е безусловно противопоказание за проучване със общоприет ЯМР, защото в среда с магнитно поле пейсмейкърът стопира работа и това може да заплаши съществено живота на пациента.

Пълно противопоказание за ЯМР проучване имаха и имплантите, които не са керамични или титаниеви: железни протези, съдови клипсове, стентове и други Друг проблем, който апаратът взема решение, без да се позволяват взаимни отстъпки с прецизността на проучването, е опция за МРТ на пациенти със свръхтегло и страдащи от клаустрофобия, с помощта на първия в света уред с 80-сантиментров работен отвор. 

В Клиника „ Медикус Алфа “ работи първият и единствен досега в България ЯМР от последно потомство на софтуерния колос Siemens. С тази иновация лечебното заведение декларира своята упоритост да дава диагностични благоприятни условия, преодолявайки рестриктивните мерки пред пациентите и лекарите, като прави прецизна диагностика при туморни, неврологични и дегенеративни процеси на заболели с пейсмейкъри, импланти, свръхтегло или свръхобем на пациентите, клаустрофобия и други Стратегията на лечебното заведение е за вложения в технологии без аналог, които спомагат за установяването на болести и навременното им лекуване, като допълват и надграждат диагностичния капацитет в страната. Клиника  „ Медикус Алфа “ избра да внедри в практиката си новия High-V ЯМР на Siemens Magnetom Free.Max, с цел да разшири обсега на магнитно-резонансните проучвания в България и да обезпечи достъп до прецизна диагностика за пациентите, които досега са отвън обсега й. 

Апаратът има големи преимущества в няколко посоки:

Пейсмейкъри

Първият в България уред, на който могат да бъдат изследвани пациенти с непрекъснати вградени кардио-вертер дефибрилатори във връзка недоволства, които могат да се потвърдят или отхвърлят единствено с магнитно-резонансна томография. 

Метални импланти

Застаряването на популацията е развой, който трансформира демографията на пациентите и металните импланти ще стават все по-чести – предизвикателство, което МАGNETOM Free.Max преодолява и понижава до най-малко артефактите от метала, като на процедура няма такива. 

Белодробни облици

Със общоприетите  ЯМР апарати е невероятно качественото изобразяването на бял дроб, защото магнитният сигнал се унищожава на границите сред въздух и тъкан заради огромни разлики в чувствителността. MAGNETOM Free.Max посредством друга мощ на магнитното поле, новаторски програмен продукт и изкуствен интелект единствен в света дава опция за МРТ белодробно изображение с най-висока резолюция, както и да се избегнат лъчевите натоварвания при пациенти, нуждаещи се от чести компютър-томографски проучвания на бял дроб. 

Образи на мозъка

За ЯМР на мозъка високата разграничителна дарба и положителният контрастност на изображението са от значително значение. MAGNETOM Free.Max е в положение да обезпечи и двете. В допълнение към морфологичните последователности могат да бъдат получени дифузионни и претеглени по сензитивност точни изображения за оценка на кръвоизлив или исхемия в мозъка.

Magnetom Free.Max е първият в света ЯМР с работен отвор от 80 см, което предлага извънреден и невъобразим до момента комфорт за пациента, в това число и такива с наднормено тегло, клаустрофобия, а също и деца.

Още няколко преимущества на апарата са:

• Високотехнологичната система на скенера с цифрови технологии, изкуствен интелект и нова мощ на полето уголемяват обсега на клиничните приложения на ЯМР проучванията

• Отличен и интензивен развой на проучване, основан на изкуствен интелект, употребяващ невронни мрежи за приемане на облици с съвършено качество.

• Нови съвременни техники за обрисуване като Compressed Sensing и Multi Band техника, които обезпечават малко време за проучването и прецизни резултати;

• Напълно автоматизирано позициониране на пациента с едно допиране

• Автоматичен изоцентър на цялото тяло

• Дистанционна виртуална връзка лекар-пациент

 

С помощта на High-V ЯМР на Siemens Magnetom Free.Max са изследвани голям брой пациенти с пейсмейкър, които наложително би трябвало да преминат през МРТ за изрично слагане или отменяне на диагноза. Иновацията в Клиника  „ Медикус Алфа “ дава опция проучването да се извърши. Един мина през МР-ангиография за изясняване на тежестта на мозъчно-съдова болест след прекаран инсулт, втори беше за диагностика на лумбална патология, а трети - за диагностика на положението на коляно след случай. И трите проучвания минават сполучливо и без рестриктивните мерки на общоприетата МРТ.

При пациентите с железни импланти е извършено проучване на дребен таз на фона на две изкуствени стави. Дори керамичните и титаниевите да не се въздействат от магнитното поле, те дават доста артефакти на ЯМР и СТ. Със Siemens Magnetom Free.Max артефактите са сведени до най-малко. Пациентът е с открита болест на Крон и се изследва с МРТ за съществуване на фистули, което е сериозно значимо за установяване размера на идна оперативна намеса.

Друг случай сплотява две от неповторимите характерности на High-V ЯМР на Siemens Magnetom Free.Max – проучване на фона на железен имплант и свръхтегло на пациента. Пациент със подозрение за израстък на хипофизата с тегло 190 кг и железен имплант минава през бързата, прецизна и удобна за него диагностика с помощта на най-широкия работен отвор на ЯМР в България  и превъзмогването на артефактите от метала. Пациентът декларира след процедурата, че „ по-хубаво нещо не му се е случвало “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР