Отлага се евтаназията на доказано заразените с чума животни, реши

...
Отлага се евтаназията на доказано заразените с чума животни, реши
Коментари Харесай

Държавата отлага евтаназията на доказано заразените с чума животни

Отлага се евтаназията на потвърдено инфектираните с чума животни, реши оперативният щаб, образуван да следи развиването на заболяването по овцете и козите, която навлиза за пръв път в Европейския съюз посредством България. Това реши оперативния щаб от управителни фактори в министерствата на земеделието, вътрешните работи, ДАНС и локалните управи в Югоизточна България. Съобщението е на Министерство на вътрешните работи.

Разпространението на болестта на територията на страната значи възбрана за експорт на млечни артикули в Европейски Съюз.

След като през днешния ден бяха уволнени няколко управителни фактора, сред които с най-голям пост е зам.-министърът на земеделието Цветан Димитров, в късните часове на деня пристигна известие, че щабът е решил да ускори контрола на придвижването на хора и преместването на животни и скотски артикули от и към зоните с огнища на болест.

В известието от съвещанието се споделя, че щабът ще изчака резултатите от проучване на пробите от животните от региони, прилежащи на откритите огнища на болестта.

Междуведомственият координационен щаб, основан по отношение на зародили огнища на изключително рискови заразни заболявания по животни, организира второ съвещание късно довечера. Повод за това съвещание бяха предстоящите и неполучените до края на работния ден резултати от проучванията на пробите от животните от региони, прилежащи на откритите огнища на болестта, както и смяната в заявеното доверие към дейностите на координационния щаб от представителите на всички политически сили, взели участие в съвещанието на председателския съвет, извършен тази заран в кабинета на ръководителя на Народното събрание, гласи известието.

Заради недоверието на политическите сили в Народното събрание щабът е решил да отсрочи плануваното умъртвяване на животни в огнищата на болестта, само че да засилва дезинфекцията на 10-километровата зона към инфектираните зони. Пропускателните пунктове на изходите и входните пътища на обитаемоте места в зоните ще бъдат съоръжени с спомагателна техника.

Следващото съвещание е рано сутринта на 19 юли - четвъртък.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (30)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР