Откриването на планета с вода на 111 светлинни години от

...
Откриването на планета с вода на 111 светлинни години от
Коментари Харесай

Астрофизик за новооткритата планета с вода: Ако има живи същества, може да са с доста здрава физика

Откриването на планета с вода на 111 светлинни години от Земята е значима стъпка в търсенето на извънземен живот. Към момента обаче няма по какъв начин да знаем дали приказваме за обитаемо галактическо тяло. Това разяснява астрофизикът от Българска академия на науките Камен Козарев пред БТВ.

Той изясни, че все още данните са, че планетата е в обитаемата зона на своята звезда и получава почти толкоз сила на квадратен метър, колкото и Земята. Има, обаче, и съществени разлики.

„ Тази планета е два пъти по-голяма от Земята, 8 пъти по-масивна, нейната гравитация е доста по-голяма от земната. Би било проблем за нашите органи, а в случай че има живи същества, те биха били много по-близо до повърхността или с много по-здрава физика от нас”, изясни специалистът.

Той добави, че звездата на тази планета е алено джудже, което е доста по-активно от нашето Слънце и единствено мощно лично магнитно поле може да отбие по-високото равнище на радиация. „ Всеки ден се откриват нови и нови планети, има над 4100 такива планети. За страдание, нашите технологии не са задоволително положителни, с цел да следим рутинно планети като Земята”, уточни Козарев.

По думите му има открити над 100 планети, сходни на нашата, а в идващите 10 година евентуално ще намерим над 1000. Все още обаче междузвездните пътувания са по-скоро в областта на научната фантастика, а дори проектите за експедиция на Марс и възможното му трансформиране в обитаема планета наподобяват непостижими с наличните технологии.

„ Най-лесно би било да си пазим Земята”, разяснява Камен Козарев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР