Откриването на първата сива коса не е най-приятният момент за

...
Откриването на първата сива коса не е най-приятният момент за
Коментари Харесай

Учените казаха как да забавите побеляването на косата

Откриването на първата сива коса не е най-приятният миг за доста от нас, тъй като се възприема като сигнал за наближаването на старостта, която не всеки от нас е подготвен да одобри. Този развой обаче може да бъде избегнат. Изследванията демонстрират, че до момента в който генетиката играе огромна роля при определянето по кое време започваме да побеляваме, има стъпки, които можем да предприемем, с цел да забавим евентуално този натурален развой.

Управлението на напрежението, отбраната на косата ви от ултравиолетовите лъчи и даже инспекцията за разнообразни медицински положения могат да забавят побеляването, написа Daily Mail. А за тези, които обичат да вечерят пържола или черен дроб, учените имат спомагателна добра вест: в аленото месо са открити хранителни субстанции, които оказват помощ за поддържане на цвета на косата. Но за веганите това може да не е толкоз добра вест: в диетата им липсват тези предпазващи косата хранителни субстанции, които могат, в противен случай, да ускорят появяването на сива коса.

Сивата коса постоянно се пояснява неправилно. Не става въпрос за това, че косата просто побелява, а за загубата на пигмент, меланин, заради понижаване на функционалността на меланоцитите - клетките, виновни за цвета на косата ни. В резултат на това косата наподобява сива заради отразяващата се от нея светлина. Въпреки този натурален преход, желанието да се резервира истинският цвят на косата докара до взрив в промишлеността за бои за коса, като хората харчат милиони всяка година, с цел да прикрият сивата си коса. Желанието за поддържане на цвета на косата обаче надвишава козметиката: съществуването или отсъствието на сива коса може даже да повлияе на усещането на човек за възраст и подготвеност.

Изборът на метод на живот играе значима роля за поддържането на цвета на косата. Отказът от пушенето и несъразмерното излагане на слънце са от основно значение, защото и двете могат да ускорят процеса на побеляване заради оксидативен стрес, увреждащ клетките, произвеждащи меланин, според изследване. Освен това, изключително за тези, които следват вегански метод на живот, е значимо да ядат диета, богата на витамин В12, който е от значително значение за регенерацията на клетките. Друг значим фактор е ръководството на напрежението: хроничният стрес може да аргументи безпорядък на телата ни, в това число да повлияе на цвета на косата, защото визира приоритизирането на питателните субстанции, засенчвайки несъществени функционалности като производството на меланин.

Побеляването не е обвързвано единствено с генетиката и неизбежното стареене, само че и с това по какъв начин ежедневните ни привички и околната среда въздействат върху цялостното ни здраве, в това число положението на косата ни. Прости стъпки като съблюдаване на питателна диета, ръководство на напрежението, предотвратяване от стресовите фактори на околната среда и приемане на верните добавки могат да ви оказват помощ да запазите косата си здрава. Освен това прегръщането на сивата коса е отлично самопризнание за естественото стареене и хубост, макар че даже осъзнаването, че можем да повлияем на момента на появяването й, ни носи съществени психически изгоди.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР