Откритията на служебния министър Иван Шишков за потресаващото строителство на

...
Откритията на служебния министър Иван Шишков за потресаващото строителство на
Коментари Харесай

И Северната тангента в София се оказа с изяден асфалт

" Откритията " на служебния министър Иван Шишков за потресаващото строителство на пътищата у нас не престават.  Този път новините са за Северната скоростна дъга, където арх. Шишков отиде на ревизия. Една трета от заложения по план асфалт липсва, откри министърът, откакто в негово наличие бяха взети две проби от настилката.

Ядките занапред ще се изследват, само че " икономиите " се виждат и с просто око.  Асфалтът би трябвало да е с дебелина  20 сантиметра, а това, което виждате сега, е 14 см, липсва част от настилката ", изясни министърът на районното развиване, като сподели пред медиите отрязаното парче. 

Проба ще се вземе и от едно от мостовите уреди,  с цел да се изследва задоволително здрава и надеждна ли е стоманената му структура.

Анализите ще се вършат от Научноизследователския строителен институт и от Института за пътища и мостове към Агенция " Пътна инфраструктура ". Резултатите се чака да са подготвени до две седмици.

Арх. Шишков се притеснява, че тестваният сектор от скоростната дъга ще има потребност от предварителен главен ремонт. Мостът все е още е в гаранционен период, само че за самото шосе гаранцията е изтекла и страната ще би трябвало да поеме разноските, разясни той.
 
Строителството на 17-километровата магистрална права глътна  220 млн. лв., напомня " Сега ". То бе финансирано по Оперативна стратегия " Регионално развиване " 2007-2013 г.  На 30 декември 2015 година тогавашният министър председател Бойко Борисов победоносно разгласи за подготвени първите 13 километра, а през април 2016 година цялата Северна дъга бе пусната за употреба - два месеца предварително, което бе регистрирано като огромен триумф. 

Според служебния министър последните 8-10 години са интервал на строителство на автомагистрали без асфалт. " Хемус ” е първенец по изчезнал асфалт. Вместо 28 см на едно място има 18 см, на друго 21см. Не мога да кажа какъв брой пари са спестени по този метод. Наричам това строителна бутафория. На Автомагистрала “Марица ” при 30 см нужен асфалт са положени 23-24 см. Пак има липса, която прави към 20%. Във всяка инспекция се открива, че липсват пластове асфалт. Магистралите безусловно се разпадат сега, когато изтече гаранцията ", разяснява министърът на районното развиване. 
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР