Откритието на Kaiping South на CNOOC може да доведе до

...
Откритието на Kaiping South на CNOOC може да доведе до
Коментари Харесай

Китайски енергиен гигант откри нефтено находище от сто милиона тона

Откритието на Kaiping South на CNOOC може да докара до повече вложения в дълбоководни изследвания на Южнокитайско море през идващите месеци.

Третата по величина национална петролна и газова компания в Китай, Китайската национална офшорна петролна компания (CNOOC), неотдавна разкри, че е направила солидно дълбоководно изобретение на петрол в нефтеното находище Kaiping South, оповестява euronews. Това ще добави повече от 100 милиона тона петролен еквивалент към общия потвърден размер на находището.

Петролното поле Kaiping South е на 300 километра от брега на провинция Гуангдонг, в Южнокитайско море. Това е едно от офшорните петролни полета на Китай, което добива главно лек недопечен нефт. Със междинна дълбочина на водата от към 500 метра, основните нефтени пластове са групировката Enping, групировката Zhuhai и групировката Wenchang от палеогена.

Сред другите огромни петролни залежи в Китай са петролните залежи Бохай и Дакинг.

Заместник-главният шеф по изследването на CNOOC Xu Changgui сподели в прессъобщение: „ Kaiping South Oilfield е първото дълбоководно и надълбоко находище в Китай с потвърден размер над 100 милиона тона.

„ Откритието изцяло показва необятните вероятности за изследване в дълбоководно Южнокитайско море и в допълнение уголемява ресурсната база за висококачествено развиване на компанията. “

Президентът и основен изпълнителен шеф на компанията Джоу Синхуай сподели в същото прессъобщение: „ През последните години CNOOC Limited реализира забележителни пробиви в изследването на петрол и газ в източната част на Южнокитайско море, изграждайки нов полюс на напредък за офшорния рандеман на петрол и газ.

„ Компанията остава ангажирана с изследването и създаването на петролни и газови запаси в Южнокитайско море, като по този метод непрестанно усилва потенциала си за енергийни доставки. “

Какво значи това за петролния бранш на Китай?

Производството на нефт в Китай набъбна бързо през последните няколко години, основно заради възходящите държавни и частни разноски. Това обаче може да се забави, изключително след пандемията, защото държавните тласъци са ориентирани най-много към подкрепяне на стопанската система и поддръжка на други затруднени браншове, като инфраструктурата.

Лин Чен, анализатор в Rystad Energy, както се оповестява от OilPrice.com, сподели: „ По-голямата част от петролните полета в Китай са в зряла фаза, изправени пред натурален спад на производството, до момента в който дефицитът на обилни нови открития съставлява предизвикателство за поддържане на дълготраен растеж на производството по сегашните ставки. "

Според Statista Китай е вторият по величина вносител на недопечен нефт през 2022 година след Европа с към 12,2 милиона барела дневно. Това евентуално се дължи на все по-процъфтяващия му индустриален бранш и цялостната индустриализация, изискващи доста повече сила през последните няколко години.

В по-ранните години множеството китайски производители на нефт не желаеха да харчат големи суми пари за изследване, което не постоянно е било евентуално да докара до приемливи резултати. Това ново изобретение обаче може също по този начин да насърчи Китай да внася по-малко задграничен недопечен нефт и да се концентрира още веднъж върху локалното си произвеждане със солидни доказателства за съществуващите петролни запаси.

CNOOC също усили индустриалните си цели за 2024 година, като в този момент се стреми да създаде продукция от някъде сред 700 милиона и 720 милиона барела тази година. Ако е по този начин, това би било забележителна крачка напред по отношение на добива на петролен еквивалент през 2023 година от 675 милиона барела.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР