Откритата през декември комета Атлас се приближава към Земята и

...
Откритата през декември комета Атлас се приближава към Земята и
Коментари Харесай

Новооткритата комета Атлас може да засвети ярко като Луната

Откритата през декември комета Атлас се доближава към Земята и може да стане ярка като Луната, в случай че преди този момент не се разпадне от топлината на Слънцето, заяви в. " Дейли мейл ".

Атлас в този момент е покрай орбитата на Марс, само че скоростта на кометата се усилва, до момента в който се движи към Слънцето. До Земята ще се приближи най-вече в края на май, предава Българска телеграфна агенция.

Светлината на кометата се ускорява с приближаването й към Слънцето по-бързо, в сравнение с чакаха астрономите. " Някои прогнози за яркостта й граничат с неуместното ", сподели Карл Батъмс от американския Морски проучвателен институт.

Яркостта на кометата се е нараснала 4000 пъти, откогато е открита. Тя може да се вижда с невъоръжено око още през април. Когато е следена за първи път, кометата е била в съзвездието Голяма мечка и е изглеждала 398 000 пъти по-бледа от звездите, виждащи се без уреди от Земята. Тогава тя е била на 439 милиона километра от Слънцето. Яркостта й шеметно се усилва, само че има действителна опция кометата да се разпадне от горещината, преди да обезпечи театър за астрономите.

" Сега кометата освобождава големи количества газове - сподели Батъмс. - по тази причина яркостта й толкоз се усилва.

За да оцелее задоволително дълго и да я следим с невъоръжено око, кометата би трябвало да резервира леда си. За това е належащо да има огромно ядро с доста заледен газ, само че астрономите не могат да потвърдят това. Иначе ще избледнее и ще се разпадне с доближаването до Слънцето. Според Батъмс това е доста евентуално.

Дори и да се унищожи, е допустимо галактическият уред СТЕРЕО на НАСА да я снима, преди да изчезне.

С невъоръжено око не сме следили комета на небето от 1997 година Тогава шоуто обезпечи кометата Хейл-Боп. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР