Откритата през 2005 г. планетата джудже Ерида, която е с

...
Откритата през 2005 г. планетата джудже Ерида, която е с
Коментари Харесай

Малко по малко учените разгадават вътрешната структура на мистериозната планета джудже Ерида

Откритата през 2005 година планетата джудже Ерида, която е с размери, близки до тези на по-известния ѝ галактически братовчед Плутон, продължава да е мистерия. Докато Плутон е проучен от галактическия транспортен съд на NASA " Нови хоризонти " по време на прехвръкване през 2015 година, Ерида - на към 40 % по-голямо разстояние от Слънцето - в никакъв случай не е била посещавана.

Малко по малко обаче учените разплитат мистерията на Ерида и научават повече за разликите ѝ с Плутон с помощта на проучвания, които разкриват детайлности за вътрешната конструкция и състава на този студен далечен свят въз основа на орбиталната му връзка с Дисномия, неговия сателит.

В сряда откривателите обявиха, че под ледената завивка на Ерида се крие скалиста сърцевина. Плутон също има ледена обвивка със скали под нея, само че има по-високо наличие на лед и се допуска, че крие под земята течен океан.

" Вече знаехме, че Ерида е по-богата на скали от Плутон, само че нямахме визия дали тази планета джудже е отделила скалите от леда ", сподели планетарният академик от Калифорнийския университет в Санта Круз Франсис Нимо, водещ създател на проучването, оповестено в списание Science Advances .

Това значи, че в някакъв миг от историята си Ерида се е нагорещила дотам, че е почнала да се топи и цялата канара е потънала в центъра на планетата. Ледът не е имобилен. Напротив – остатъчната топлота от вътрешността го кара да се мести напълно леко. Най-вероятно навътре в Ерида няма течен океан, прибавя Нимо.

Диаметърът на Ерида е към 2326 км, малко по-малък от този на Плутон - 2370 км. За съпоставяне, диаметърът на земната луна е към 3475 км. Поради по-голямата централизация на скали, които са по-плътни от леда, Ерида има към 25 % по-голяма маса от Плутон.

" …вземете Плутон и прибавете който и да е метеорит от астероидния пояс и ще получите Ерида. Плутон ще се пръсне от лед, до момента в който Ерида е най-вече канара с малко лед от външната страна ", споделя астрономът от Калтех и съавтор на проучването Майк Браун, един от тримата учени, разкрили Ерида.

Планетата джудже Ерида, кръстена на древногръцката богиня на раздора, обикаля приблизително към 68 пъти по-далеч от Слънцето, в сравнение с Земята, като една обиколка ѝ лишава 557 години. Плутон обикаля приблизително на към 39 пъти по-голямо разстояние от Земята от Слънцето.

Дисномия, наречена на митологичната щерка на Ерида, е с диаметър към 700 км и е формирана най-вече от лед.

" Подобно на системата Земя-Луна, приливите и отливите на Ерида постепенно отблъскват Дисномия и забавят въртенето на Ерида. Този развой е достигнал своя край - Ерида и Дисномия постоянно стоят с едно и също лице пред другата. ", сподели Нимо.

Плутон има същата връзка с луната си Харон, до момента в който системата Земя-Луна се разграничава.

" Луната постоянно показва едно и също лице на Земята, само че Земята - не ", сподели Нимо.

Ако имате опция да стъпите на Ерида, ще осъзнаете, че по пладне светлината е извънредно нищожна, като че ли е полумрак. Това се дължи на обстоятелството, че планетата джудже се намира на голямо разстояние от Слънцето. На небосвода то би наподобявало изключително ярка звезда.

" На Ерида можете да закриете Слънцето с главата на топлийка ", сподели Браун.

Ерида и Плутон са оттатък Нептун, най-крайната планета от осемте в Слънчевата система. Има пет планети джуджета - с изключение на Ерида и Плутон, това са Церера, Макемаке и Хаумея, като има още десетки кандидата. Ерида е с най-голяма маса измежду тях. 

Източник: Ройтерс

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР