Открит е птичи грип в две от птиците, унищожени при

...
Открит е птичи грип в две от птиците, унищожени при
Коментари Харесай

Софийският зоопарк е под карантина, открит е птичи грип в две от умъртвените птици


Открит е птичи грип в две от птиците, унищожени при разкриването на незаконно превозване на животни, оповестиха от Българската организация по сигурност на храните. Незаконно импортираните птици бяха настанени в столичния зоопарк, където има карантинен център. Заради заболяването Зоопаркът София е подложен под карантина.

След унищожаването на 119 птици, открити в превоз, пренасящ незаконно животни и птици, Областната дирекция по сигурността на храните - София град даде за проучване от Националната референтна лаборатория по инфлуенца и Нюкясълска болест по птиците проби от евтаназираните екземпляри.

Първоначалните проучвания са потвърдили съществуване на птичи грип в две от птиците – лебед и патица. Окончателните резултати за варианта на болестта ще бъдат оповестени до дни.

По Закона за ветеринарномедицинската активност Зоопарк София е подложен под карантина.

Налага се забрана за напредване на птици от и към Зоологическа градина-София. Налага се забрана за напредване на яйца, фуражи за птици, боклуци, тор от птици, съоръжение, употребявано в обекта и имащо допир с птици от Зоологическа градина- София. Засилват се ограниченията за биосигурност и предпазване на всички фуражи за изхранване на птици на закрито. Ще бъдат проведени клинични прегледи на птиците, намиращи се в Зоологическата градина, както и ще бъдат взети фекални проби от всички волиери и пространства, в които се отглеждат птици в обекта.

Достъпът на външни лица до столичната зоологическа градина е неразрешен до привършване ограниченията. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР