Открит е антибиотик, принадлежащ към изцяло нов клас лекарства, който

...
Открит е антибиотик, принадлежащ към изцяло нов клас лекарства, който
Коментари Харесай

Антибиотик се бори срещу една от най-големите бактериални заплахи

О ткрит е антибиотик, принадлежащ към напълно нов клас медикаменти, който е тестван против една от най-големите бактериални закани за човешкото здраве. Клиничните тествания са почнали и в случай че вървят добре, това може да значи прибавяне на доста належащо ново средство към нашия антимикробен боеприпас. 

Антибиотикът, разпознат от Клаудия Зампалони, Патрицио Матей, Конрад Блайхер, е наименуван zosurabalpin. 

Устойчивият на карбапенем вариант на Acinetobacter baumannii, наименуван CRAB, е разпознат като приоритет 1 сериозен патоген от Световната здравна организация. Заразата е непроницаема за съвсем всички антибиотици и резистентни човеци в популацията могат елементарно да споделят своите защитни гени с другите бактерии към тях. 

CRAB е от изключително значение в здравните заведения. Хората, изложени на максимален риск от зараза, включват тези с вградени медицински устройства като катетри, тези, които са в интензивно лекуване или които би трябвало да останат в болница за дълго време, и тези, които се възвръщат от хирургични рани. Когато някой се болести с CRAB, е извънредно мъчно да се лекува, заради което са толкоз обезверено нужни нови медикаменти, предава IFLScience 

A. baumannii е негативна бактерия. Други забележителни образци за този клас бактерии включват Pseudomonas aeruginosa и обичания модел на всички, положителната остаряла Escherichia coli. Те са извънредно сложни за ликвидиране, с помощта на външната им мембрана, формирана от липополизахарид (LPS). Много антибиотици не могат да преминат през този предпазен щит. 

Zosurabalpin стопира LPS да доближи външната мембрана преди всичко, като се забърква с транспортните механизми, които реалокират LPS на вярното място в бактериалната клетка. 

„ Изненадващо, този нов клас антибиотици се свързва както с транспортния комплекс, по този начин и със самия LPS, предотвратявайки превозването му до външната мембрана “, изясни специалистът Кенет Брадли. 

„ Следователно, LPS остава в капан във вътрешния мембранен комплекс. Без способността да транспортират LPS бактериите умират ”, добавя той. 

Това значи, че новото лекарство може да заобиколи отбраните, които CRAB е създал към други медикаменти, само че учените предизвестяват, че са нужни повече проучвания, с цел да се изследва дали тези микроби може един ден да развият устойчивост и към zosurabalpin.  

Това изобретение може евентуално да докара до нови лекувания за други негативни патогени, които също са ориентирани към LPS системата. Като единствено един образец, P. aeruginosa докара до почти 32 600 болнични инфекции през 2017 г.   

Клиничните изпитвания на zosurabalpin към този момент са в ход. Пътят от лабораторните опити до клиничната приложимост на ново лекарство може да бъде доста дълъг, само че към момента има известна вяра, че това изобретение може да съставлява повратна точка в битката против едно от най-големите провокации, пред които е изправено човечеството през днешния ден. 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР