Открадната глава от статуя на един от най-могъщите древноегипетски фараони

...
Открадната глава от статуя на един от най-могъщите древноегипетски фараони
Коментари Харесай

Открадната глава от статуя на Рамзес Велики беше върната в Египет

Открадната глава от скулптура на един от най-могъщите древноегипетски фараони Рамзес Втори (Велики) е превозена назад от Швейцария в Египет, разгласи Министерството на туризма и на паметниците на културата.

Артефактът, който на над 3400 години, е откраднат от храм в античния град Абидос преди повече от тридесет години и е изнесен нелегално. За първи път е видян в лондонска изложба през 2013 година, а по-късно в още няколко страни, преди да се появи в Швейцария.

Ценният предмет е иззет в Женева и е предаден на египетското посолство в Берн предходната година. Връщането му в родината е образец за взаимните старания на швейцарските и египетските управляващи в битката с противозаконната търговия с антики, съобщи Шаабан Абдел Гауат от отдела за репатриране на нелегално изнесени артефакти.

Главата е част от скулптура на Рамзес Втори, която го изобразява седнал дружно с няколко древноегипетски божества. След връщането й в Египет тя е предадена на Египетския музей на площад " Тахрир " в Кайро, с цел да бъде реставрирана.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР