Откога съществува Бундеслигата?На 24 август 1963 година е изигран първият

...
Откога съществува Бундеслигата?На 24 август 1963 година е изигран първият
Коментари Харесай

Германската Бундеслига на 60: така започна всичко

Откога съществува Бундеслигата?

На 24 август 1963 година е изигран първият мач в Бундеслигата. Тринайсет месеца по-рано на конгрес на Германския футболен съюз (ГФС) делегатите, представители на федералните провинции, след дълги съвещания взимат решението за основаване на национална лига с 16 тима. " Най-накрая имаме състезание ", не скрива насладата си тогавашният треньор на немския народен тим Сеп Хербергер.

Германският футболен съюз е един от последните, който се снабдява с лига. В Англия тя е реалност още от 1892 година, в Италия - от 1898, в Испания - от 1929, а стартът на френската е даден през 1932 година. Дори в Германска демократична република Оберлигата започва първия си сезон през 1949 - още преди формалното учредяване на страната.

Защо е основана Бундеслигата?

Много от футболните функционери и от почитателите съжаляват за остарялата система, съществувала от 1903 година. Тогава в края на сезона за купата играели първо осем, по-късно 16 клуба в границите на елиминационна система. Участници във финалния кръг били спечелилите в районните шампионати. В резултат от това обаче се получавало по този начин, че най-хубавите тимове в страната - като да вземем за пример Нюрнберг и Шалке 04 през 1930-те години - не играели постоянно един против различен, а се срещали единствено един път - на финала. Това е един от претекстовете за основаването на Бундеслигата. Освен това на мнозина им изглеждало по-справедливо мачовете да вървят цялостен сезон, в сравнение с да се ползва лотарията на елиминационната система.

Как са избрани 16-те създатели?

За присъединяване в новооснованата Бундеслига се кандидатират 46 клуба, а Германският футболен съюз още авансово е разпределил квотите - три места за Севера, по пет за Запада и Юга, две за Югозапада и едно за град Берлин.

През 1991 година се причисляват двата най-хубави футболни клуба на Германска демократична република: Ханза Росток и Динамо ДрезденСнимка: Jens Büttner/dpa/picture alliance

Изборът е изработен от петчленна комисия въз основата на спортни, стопански и механически критерии. За негова база служат достиженията в Оберлигата от последните 12 години - една изцяло смислена процедура. Въпреки това обаче тя води до огромни разногласия, защото в началото от футболния съюз не я разкриват, а по-късно не всички решения се взимат съгласно контрактуваните правила.

Стига се и до проблеми, не всички от които са позволени транспарантно и аргументирано, вследствие на което сред някои клубове, които са предпочетени, и други, които са подценени, пораждат вражди, които съществуват и до през днешния ден.

Кои са създателите на Бундеслигата?

Северът е показан в лигата от Хамбургер Шпортферайн, Вердер Бремен и Айнтрахт Брауншвайг, от Южна Германия се включват Айнтрахт Франкфурт, Карлсруе, Нюрнберг, Мюнхен 1860 и Щутгарт. От западните претенденти са определени Борусия Дортмунд, ФК Кьолн, Дуисбург, Пройсен Мюнстер и Шалке 04. Останалите " първенци " са Кайзерслаутерн и Саарбрюкен от Югоизточна Германия, както и Херта от Берлин. Първи немски първенец става ФК Кьолн.

През сезон 1965/1966 тимовете в Бундеслигата се усилват до 18. Тогава да вземем за пример за първи път неин член става и Байерн Мюнхен. През 1991 година, след Обединението на Германия, се причисляват и тимове от някогашната Германска демократична република - първенецът от последното състезание в Източна Германия Ханза Росток и вицешампионът Динамо Дрезден. Така за един сезон в Бундеслигата играят 20 тима, само че четири отпадат, а единствено два се издигат, тъй че броят на клубовете още веднъж е редуциран до 18.

Хамбургер Шпортферайн е най-дълго задържалият се отбор-основател в лигата - 55 години, преди през 2018 да отпадне от Първа Бундеслига. А най-често в влиятелните мачове са взели участие Байерн Мюнхен и Вердер Бремен. Двата клуба вземат участие и в сегашния 61 сезон на Бундеслигата - за 59-и път.

Още по тематиката - в нашата снимкова изложба:


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР