Откога пълнените картофи станаха изискано ястие ли, откакто ние ги

...
Откога пълнените картофи станаха изискано ястие ли, откакто ние ги
Коментари Харесай

Пълнени картофи със сос Бешамел

Откога пълнените картофи станаха изтънчено ядене ли, откогато ние ги вършим по тази рецепта

Необходими Продукти

● картофи - 4 бр. огромни
● телешко месо - 300 г от бут
● самун - 1 филия, бял
● черен пипер - 2 щипки
● кимион - 1/2 ч.л. зрънца
● лук - 1 дребна глава
● зехтин - към 7 - 8 с.л.
● сол - на усет
● кашкавал - към 200 г

Бешамел


● прясно мляко - 500 мл
● масло - 40 г
● брашно - 40 г
● бял пипер - 2 щипки
● индийско орехче - 2 щипки
● сол - 1 ч.л. или на усет

Начин на подготвяне

Картофките се измиват и срязват на две. Намазват се щедро със зехтин и сол и се поставят в загрята на 200 градуса фурна да се запекат за към 15 минути. Тавичката би трябвало да е завита с алуминиево фолио, с цел да не изсъхват.

Извадените от фурната картофи се издълбават, като се изважда част от вътрешността и се оставя дебелина към 5-7 мм. Ако са още твърди и лъжицата не влиза, се допичат за още малко, с цел да може свободно да се работи, само че не би трябвало да въпреки всичко да се сготвят изцяло на този стадий.

Телешкото месо се смила или накълцва. Към него се прибавя напоеният с вода или мляко и по-късно изцеден самун, наситненият лук, сол и подправките. Аз меля всичко дружно. Ако получената кайма-паста ви наподобява гъста, сложете и едно малко яйце. Поради неналичието на угоеност в месото сместа е по-плътна.

Картофите се пълнят със месото, поръсват се със зехтин, завиват се още веднъж с фолиото и се пекат още към 25-30 минути или до момента в който прецените че са подготвени. Това може да се ревизира с дървена съчка, бодната в месото - би трябвало да излиза чиста (както при тестените печива).

Бешамелът се подготвя, като маслото се загрява на сдържан до слаб огън, с цел да не загаря. Сипва се брашното и се бърка 3 минути в случай че е слаб огънят, и по-малко, в случай че е сдържан.

Налива се млякото /леко затоплено/ и се бърка или разрушава непрекъснато, до момента в който сосът стане компактен и равен. Овкусява се с бял пипер, индийско орехче и сол и се излива върху готовите пълнени картофи.

Ястието се поръсва щедро с настърган кашкавал и се запича до златиста коричка.

Поднася се топло със свежа салата.

Добър вкус!

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР