Отказите от резервации за почивка по Южното Черноморие след разрушаването

...
Отказите от резервации за почивка по Южното Черноморие след разрушаването
Коментари Харесай

Отказите от резервации за почивка по Южното Черноморие набират скорост

Отказите от резервации за отмора по Южното Черноморие след разрушаването на стената на язовир “Нова Каховка ” в Украйна стават от ден на ден и повече. Туристите се тормозят дали морската вода е чиста и става за къпане. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) твърдят, че няма данни за нарушение на качеството на водата, само че без резултат.

Собственици на хотели от Слънчев бряг споделят, че отказаните резервации сега са с 50% повече от тези, които са канселирани по време нa пандемията.

„ Моето удивление е, че множеството са от България. Обаждат се и декларират, че не желаят да дойдат, тъй като доста се тормозили морето да не е инфектирано “, разяснява Румен Мончев, който е хотелиер, пред Българска национална телевизия.

Александър Александров, също хотелиер: „ Ние получаваме запитвания от наши посетители, най-вече от Англия и Германия, дали морето е чисто, дали войната се отразява. Даваме информация. Стъпваме въз основата на замерванията на водите, които бяха направени в този момент, неотдавна, превеждаме им я, изпращаме им я. “

От началото на май РЗИ-Бургас ревизират качеството на водата по Южното Черноморие мвсеки понеделник. От известно време се организира и ежеседмичен ексклузивен мониторинг на Северното Черноморие, като проби се взимат от три нови пункта – Дуранкулак, Шабла и Калиакра.

„ Вече имаме към 130 инспекции, при които са взети проби от зоните за къпане. До момента, които са изследвани – 113, за които са излезли резултатите, няма отклонения от условията по Наредба 5 “, разясни доктор Мариана Кофинова от РЗИ-Бургас.

А летовниците, които към този момент се радват на отмора по родното Черноморие, не се тормозят.

„ До колкото знам има екипи от Калиакра насам, които всекидневно ревизират качеството на морското вода. “, сподели Венцислав Василев, който е екскурзиант от София.

Сабина Сал, екскурзиант от Унгария, показа, че е осведомена със обстановката, само че това, което вижда е доста непорочност, топла и приятна вода, идеална за отмора.

От екоминистерството оповестиха, че назначения ежеседмичен мониторинг за качеството на морската вода демонстрира, че поради теченията, евентуалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния и няма по какъв начин даже да доближи до границата на България.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР