Отказът наши МИГ-ове и летци да пазят небето над Украйна

...
Отказът наши МИГ-ове и летци да пазят небето над Украйна
Коментари Харесай

Защо си отива военният министър Стефан Янев? Сблъсъкът с премиера Петков!

Отказът наши МИГ-ове и летци да пазят небето над Украйна е в основата на спора сред премиера Кирил Петков и министъра на защитата Стефан Янев, научи Епицентър. бг от сигурни източници в МО.

На последната среща на върха в Брюксел от България е поискано да изпрати наши изтребители за присъединяване във военния спор. България има общо 19 изтребители МИГ-29, от които в полет са 5-6.

" Украйна е поискала и ще получи от страни от Европейски Съюз изтребители, каквито украинските военни летци могат да употребяват ", заяви висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел след изключителното онлайн съвещание на европейските външни министри през вчерашния ден.

" Някои от страните в Европейски Съюз имат такива самолети, означи той и уточни, че тези решения ще се взимат отвън европейската рамка. Изпращаме освен въоръжение на Украйна, а и изтребители”, добави Борел.

Вчера и Урсула фон дер Лайнен даде обещание да прати европейски самолети като военна помощ на на Зеленски.

Позиция на НАТО е, че нито една страна няма да изпрати нито един собствен боец на страната на Украйна, само че за първи път Брюксел позволи изпращането на военнна техника в помощ на Киев.

Само че по какъв начин да пратим нашите МИГ-ове, откакто украинските Военновъздушни сили нямат подготвени водачи?

Така се стигнало до концепцията да бъдат изпратени 6 броя МиГ-29 от България и 6 броя СУ-25 от Унгария, тъй като за тях имат водачи.

Президентът Румен Радев е изригнал против това.

Министърът на защитата Стефан Янев изрично се е противопоставил на концепцията за въвличането на България във войната сред Русия и Украйна. И това е ускорило процеса за светкавичното му премахване от министреското кресло.

" Задачата е да бъде освободен постът на министъра на защитата за някой, който е по-, да го кажем по този начин, по-отзивчив при прокарването на съответни външни ползи при определянето на българския политически дневен ред, в това число във връзка с военната сфера и решенията, които се взимат там ", написа Янев късно нощес във Facebook в своя позиция, която взриви политическата сцена у нас.

Янев предизвести, че " Реализирането на сходен сюжет слага под риск националната ни сигурност ". Министърът на защитата разкрива, че решенията, които следва да бъдат взети, " не са в полза на България. Нещо повече – рискови са за страната ни. Опасни са, тъй като следствията – стопански, финансови и обществени, ще се стоварят скоро със страшна мощ и тогава сигурно ще има оставки, само че към този момент не и работещи решения ".

За риск пред националната сигурност предизвести доскоро и президентът Румен Радев.

В момента в базата на " Граф Игнатиево " има недоволство измежду водачите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР