Откакто вирусът ни запря по къщята във Фейсбук шестват пет

...
Откакто вирусът ни запря по къщята във Фейсбук шестват пет
Коментари Харесай

Пет групи шестват във фейса за короновируса - непукисти, алармисти, ентусиасти, интелектуалци и конспиролози

Откакто вирусът ни запря по къщята във Facebook шестват пет групи консуматори, или в случай че предпочитате – пациенти: непукисти, алармисти, запалянковци, интелектуалци и конспиролози.
Непукистите назовават ковид елементарен грип и припомнят, че все в миналото всички ще умрем, тъй че няма за какво да се кахърим. От техните постове можем да научим по какъв брой ракии дневно са целесъобразни, с цел да отпъдим вируса. А също и по какъв начин хората са мрели като мухи по време на „ испанския грип “ през 1918-20 година или през чумното време през XIV век. В съпоставяне с този мор, днешната болест е слаба ракия. Пък и българите сме юнаци и всичко (всички) можем да надвием.

Най-пъстра е групата на алармистите. Повечето от тях се боят от вируса и приканват за строги санитарни ограничения по китайски модел. Те се възмущават от безотговорните си съграждани, щъкащи по улици и паркове. За укрепване на резултата от време на време пускат по някоя фотография, видео или трогателен роман от италианска болница.
Втора група алармисти са загрижени за стопанската система. Те считат, че се задава такава икономическа рецесия, която ще ни накара да съжаляваме, че не сме умрели отрано от ковид. За години напред ще останем без пари за сьомга и аспержи и няма да караме ски в австрийските курорти. Как да избегнем този апокалипсис? Тук бизнес алармистите се разделят на две групи – едните упорстват за анулация на рестриктивните мерки върху стопанските действия, а другите виждат спасението в масираната държавна поддръжка за компаниите.

Има и алармисти идеалисти – те не се плашат толкоз от вируса и гладните времена без сьомга, тяхна болежка, грижа и верую е демокрацията. Прикривайки се зад ковид, тоя с униформата и оня с каскета като нищо ще ни нахлузят хомота на диктатурата и иди се оправяй след това – Бог високо, Брюксел надалеч, а сянката на Путин така и така е надвиснала над България. Има и четвърти, по-малоброен кръжец алармисти, които считат, че вируса и безпаричието може и да ги преборим, само че в това време ще психясаме от затварянето у дома и от непрекъснатото телевизионно зомбиране от строгия човек с униформите.

Ентусиастите са малко. Те ни напомнят втръсналото факсимиле, че на китайски рецесия се написа с два йероглифа и единият от тях означавал опция. Не знам дали е по този начин, зле съм с китайския, само че имам 3-4 души от ФБ листата, които непрекъснато пускат линкове към публикации и видеа по какъв начин да вършим извършения у дома, до момента в който фитнесите са затворени. Като почнете от лицеви опори в хола и стигнете до държане на 5-литрова бутилка вода с изпънати ръце в кухнята. В интерес на истината – нито един от тия фитнес фанатици не е българин.

Най-ми е на сърце четвъртата група – на интелектуалците, най-малко две трети от ФБ листата ми се състои от всякакви дълбоки мислители с докторски степени. Те размишляват върху природата на ковид, четат купища медицински изявления в интернет, разказват комплицирани математически модели на разпространяването на болестта и най-много – гледат в бъдещето, с цел да предскажат тектоничните геополитически промени, които ни чакат в пост-коронавирусния свят.

Най-китна е последната група разбирачи на ковид – тази на конспиролозите. От тях можете да научите какви гадинки се продават по китайските пазари, по какъв начин Бил Гейтс финансирал лаборатории за отглеждане на вируси, по какъв начин сегашната пандемия се дължи на 5G технологиите, по какъв начин китайците се възползвали от борсовия срив, с цел да изкупят акциите на западняците в смесените компании в Китай и по какъв начин най-после няма метод Путин да не излезе победител. Но да не ви омръзвам с моите аматьорски преразкази – с цел да сте в час със международната интрига следете изявленията на Боян Чуков, той ги схваща тия работи.

Ами това е, в случай че се разпознавате в някоя от тия пет групи – честито. Ако не – светнете ме какво да прибавя.

Пламен Димитров

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР