Откакто служебното правителство на Румен Радев се захвана с темата

...
Откакто служебното правителство на Румен Радев се захвана с темата
Коментари Харесай

Първият търг за втечнен газ на "Булгаргаз" приключи без обявени резултати

Откакто служебното държавно управление на Румен Радев се захвана с тематиката за природния газ, говорейки за безпорядък и съсипия, действително не е подписан нито един нов контракт за доставки. Имаше доста приказни, само че никакви резултати, с изключение на признатия един танкер, който бе контрактуван от предния кабинет. Което пък демонстрира, че обстановката в реалност не е била чак толкоз сериозна, какъв брой министрите на Радев се пробваха да я изкарат, с цел да оправдаят желанието си за връщането на " Газпром ".

След като от съветската компания не пожелаха да споделят с българските управляващи, последва - краткосрочни и дълготрайни. Имаше даже изявление от президента и енергийния министър Росен Христов, че за пръв път ще има " транспарантни процедури ", намеквайки за метода, по който предходното държавно управление уреждаше доставките.

По първия търг, на който се търсят количества природен газ за ноември, предложения можеше да се подават до 22 часа на 3 октомври. Конкретните количества са 142 млн куб.м, което е към 40% от потреблението за съответния месец. Ден по-късно е трябвало да бъде направена оценка, а на 5 октомври (до 18 часа) да се сключат и контракти. Към момента обаче към момента няма никаква информация за резултатите. А това е извънредно значимо, защото за ноември към този момент бяха отказани танкерите с полутечен газ на Cheniere, които кабинетът на Кирил Петков беше договорил.

" Капитал " потърси шефа на " Булгаргаз " Деница Златева за коментар по тематиката, само че тя отхвърли подобен с обяснението, че е в командировка. Търговският шеф Веселин Синабов пък не вдигаше телефона си.
Реклама
Всъщност обстановката не е нова за служебния кабинет. През август сякаш отново имаше търгове за газ, само че и тогава никой от държавната компания не пожела да каже обществено какво е реализирано на тях, подписани ли са контракти, в какви размери и на какви цени. Освен че по този начин се слага въпросителна на поръчката за транспарантни процедури, не излиза наяве и по какъв начин България ще си набави природен газ за ноември.

За първият сериозен месец от отоплителния сезон са уредени количества по азерския контракт и може да се изпомпват такива от " Чирен ", само че към момента остава над ⅓ от потреблението, които няма изясненост по какъв начин ще се покрие и на каква цена.

Срокът за подаване на предложения за търга за полутечен газ за декември изтича на 13 октомври, а за процедурата за тръбен газ за интервала от ноември 2022 година до декември 2023-а кандидатстването е до 11 октомври.
На лов за азери
От известие на министерство на енергетиката, излиза наяве, че министър Росен Христов е разговарял с представители на управлението на азерската държавна енергийна компания СОКАР в лицето на Мурад Хейдаров, изпълнителен шеф за Балканите. Подробности не се оповестяват, само че най-вероятно тематика на полемика са били спомагателни доставки на тръбен газ през Турция от страна на азерите. СОКАР обаче не би трябвало да се бърка с Azerbaijan Gas Supply Company (AGSC), с която " Булгаргаз " има контракт за доставка на азерски газ през ново издигнатия интерконектор. СОКАР е една от няколко компании, които имат дял в AGSC.
Реклама Цената на природния газ
На този декор цената на природния газ на тържищата падна фрапантно в последните дни. Преди месец бяха регистрирани най-високите цени на европейския TTF показател, като котировките надминаваха 300 евро на мВтч. На 5 октомври обаче спот пазарът затвори на 82 евро на мВтч, което е срив с 60%. Това безусловно значи, че няма интерес към горивото сега или нидерландския показател не отразява трезво покупко-продажбите на спот пазара. Причините за това може да са няколко, само че най-много, че европейските страни запълниха хранилищата си преди няколко седмици, а към момента не е почнал отоплителния сезон и няма увеличено ползване.

Парадоксът е, че хранилищата бяха напълнени с най-скъпият газ, до момента в който сега той е четворно по-евтин. Но потребителите ще заплащат високите цени, когато съхранените количества стартират да се изпомпват.

По-глобалната картина обаче демонстрира, че след свръхвисоките цени на всички места, в този момент се вижда спад и в петрола, квотите CO2, суровините и борсовите артикули, което може да е рецесионен знак (повече за какво рецесията е допустима причина ).
Свързани публикации Интервю | Мартин Владимиров: Енергийният бранш е превзет и е в обърканост от години 30 септември 2022, 11:04 Удвояването на Чирен бе поискано от ГБС и Ковачки, само че ще се забави поради тъжби 21 септември 2022, 17:51 Служебният кабинет приготвя търг за 10-годишен контракт за полутечен газ 20 септември 2022, 16:44 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР