Откакто носи името Варна,градът само веднъж е бил преименуван. Това

...
Откакто носи името Варна,градът само веднъж е бил преименуван. Това
Коментари Харесай

Как Варна беше преименувана на Сталин

Откакто носи името Варна,градът единствено един път е бил преименуван. Това е станало на 20 декември 1949 година, когато съществуващият от епохи пристанищен град сменя името си на Сталин. Така градът се назовава близо 7 години, след което си връща остарялото име.

Смяната на името се прави единствено за няколко дни, а мотив е 70-тата годишнина на вожда на Съюз на съветските социалистически републики. На 15 декември 1949 година, три дни преди рождения ден на руския деспот, в няколко варненски завода се организират всеобщи събрания на индустриални служащи, на които единомислещо е призната резолюция, с която се упорства Градският национален съвет да вземе решение за преименуване на Варна. Още същата вечер специфична делегация отпътува с трен за София, с цел да занесе признатите документи в Централен комитет на Българска комунистическа партия. Обявяването на новото име на Варна става на 20 декември с величествен протест на площад „ Независимост ".

Новото име Сталин сменя Варна във всички публични документи и на обществени места. Йосиф Висарионович става първият почетен жители на град Сталин, единствено ден откакто античният морски град получава името му.

Заради промяната на името на града, варненци са били доста затруднени при ваденето на визи. Много непознати страни не признавали преименуването и това налагало искащите да пътуват зад граница да вършат „ совалки ” сред институциите. Затруднения са изпитвали юристи и съдии, които се обърквали, изключително при гледане на наследствени каузи.

Жителите на града по този начин и не съумяват да свикнат с новото име. И не престават да назовават себе си варненци.

Българската морска столица е измежду първите, които отстъпват името Сталин. Това става на 20 октомври 1956 година, следАприлския пленум на Българска комунистическа партия.Град Сталин обаче към момента попада в кръщелните на родените в интервала декември’ 1949 – октомври’1956. Както и в други публични документи от тези странни 7 години от историята на Варна.

За времето, когато Варна е носила името на Бащата на народите, по улиците през днешния ден припомнят единствено остарели капаци на канализацията, създадени в град Сталин. А Йосиф Висарионович към момента е почетен жител на Варна.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР