Откакто Хамас“ нападна Израел в събота, социалната мрежа на милиардера

...
Откакто Хамас“ нападна Израел в събота, социалната мрежа на милиардера
Коментари Харесай

Как графичните видеоклипове на „Хамас“ превърнаха Илон Мъск в дигитален враг №1 на Европа

Откакто „ Хамас “ атакува Израел в събота, обществената мрежа на милиардера Илон Мъск X (известна преди като Туитър) е залята от ужасяващи изображения, видеоклипове, политически стимулирани неистини и терористична агитация, които съгласно европейските управляващи нарушават както политиките на обособените страни, по този начин и новия закон за обществените медии на Европейския съюз.

Сега Мъск е изправен пред сериозна опасност от наказания, и то солидни, откакто чиновници в Брюксел започнаха да събират доказателства в подготовка на публично следствие дали обществената мрежа X фактически е нарушила разпоредбите на Европейския съюз. Властите в Обединеното кралство и Германия също се причислиха към рецензиите.

Това ще бъде сериозен тест за всички страни. Мъск ще се бори с всевъзможни изказвания, че не съумява да бъде виновен притежател на обществената мрежа, като в същото време поддържа уговорката си към свободата на словото. Европейски Съюз ще желае да покаже, че новият му правилник, прочут като Закона за цифровите услуги (DSA), не може да се подценява.

Тиери Бретон, европейският комисар, отговарящ за разпоредбите за наличието на обществените медии, изиска Мъск да изясни за какво графичните изображения и дезинформацията за рецесията в Близкия изток са необятно публикувани в X.

„ Призовавам ви да осигурите бърз, прецизен и цялостен отговор на това искане в границите на идващите 24 часа “, написа Бретон в X късно във вторник.

„ Ще включим отговора ви в нашия файл за оценка на сходството ви с DSA. Напомням ви, че след започване на евентуално следствие и определяне на противоречие могат да бъдат наложени наказания “, добави Бретон.

Съгласно разпоредбите за наличието в Европейски Съюз, тези санкции могат да доближат до 6% от световните доходи на компанията.

Но проблемите в Twitter не стартират с офанзивите на „ Хамас “. Откакто Мъск купи платформата, той е подложен на рецензии, че не съумява да спре разпространяването на езика на омразата онлайн.

X редуцира своите екипи за модериране на наличие в духа на поощряване на свободата на словото и се отдръпна от подкрепеното от Брюксел заричане за справяне с цифровата задгранична интервенция. Също по този начин, в името на свободата на словото Х промени своите логаритми, с цел да разпространява подозрително наличие, вместо тествани материали от новинарски организации и политици.

Чрез акаунта си със 159 милиона почитатели Мъск отговори с насмешки и нападки против рецензиите. Но доказателствата за наличие, което явно подбужда и възхвалява тероризма, вършат сигурен залог, че X ще бъде една от първите компании, които ще бъдат разследвани според разпоредбите на Европейски Съюз за обществените медии.

В отговор на настояването на Бретон, Мъск изиска от френския комисар да очертае по какъв начин X евентуално е нарушил европейските разпореждания за наличие.

„ Нашата политика е всичко да е с отворен код и транспарантно “, добави той.
Разследване на сходството на X с новия справочник за наличието на Европа се задава от месеци.
През лятото Бретон и високопоставени чиновници на Европейски Съюз посетиха централата на компанията Х в Сан Франциско за по този начин наречения „ стрес тест “, с цел да видят по какъв начин се преценява с условията.

Съгласно законодателството на Европейски Съюз софтуерни колоси като X, TikTok и Фейсбук би трябвало да правят продължителни оценки на риска, с цел да схванат речта на омразата и друго нелегално наличие да се разпространят в техните платформи. Тези компании би трябвало да разрешат по-лесен достъп на външни инспектори, регулатори и цивилен организации, които ще наблюдават по какъв начин фирмите за обществени медии съблюдават новите правила.

Разследванията на евентуални непозволени дейности, според европейските правила за наличие, евентуално ще включват следствия на държанието на компанията, траяли с месеци. Комисията ще вземе правно решение дали да наложи санкции или други наказания. Вероятно ще последва обжалване в отговор, тъй че завършването на такива проблеми може да отнеме години.

През последните дни чиновници на Комисията събираха доказателства, свързани с офанзивите на „ Хамас “ против Израел. Голяма част от тях бяха споделени на платформата X без съвсем никакъв отпор страна на компанията. Това  включва тествани X сметки с връзки с Русия и Иран, които разгласяват графични фрагменти на хипотетични зверства, ориентирани против израелски бойци. Някои от тези изявления са гледани стотици хиляди пъти. Други сметки, свързани с Хизбула и ИДИЛ, също имат сходно необятно разпространяване.

Всичко изброено още веднъж удостовери вероятността Мъск скоро да бъде изправен пред правни последствия, в случай че не отстрани сходен вид материали от обществената си мрежа.

*Текстът е оповестен в „ Политико “. Преводът и заглавието са на ДЕБАТИ.БГ.

За още забавни вести, изявленията, разбори и мнения харесайте!

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР