Откакто Европейският съюз отвори вътрешните граници за пътническия трафик, небето

...
Откакто Европейският съюз отвори вътрешните граници за пътническия трафик, небето
Коментари Харесай

Зачитането на социалната дистанция би поставило авиосектора на ръба на фалита

Откакто Европейският съюз отвори вътрешните граници за пътническия трафик, небето последователно се изпълни със самолети. На 1 юли Eurocontrol записва 12 742 интервенции, към 7650 повече от месец по-рано, само че с 64,6% по-малко в съпоставяне със същия ден през 2019 година На 1 август в небето над Европа са регистрирани 16 174 полета, а на 31-ви същия месец до 18 017, което е малко по-малко от половината полети, регистрирани година по-рано. Въпреки обстоятелството, че интензивността продължава да нараства, търсенето не реагира със същата скорост, тъй че самолетите стават все по-празни, принуждавайки самолетните компании да понижат потенциала си, с цел да лимитират загубите, написа испанското икономическо издание. 

По данни, оповестени от IATA, междинната претовареност на европейските самолетни компании през юли е 60,9% по отношение на 89% година по-рано. Според източници в бранша, заетостта на Vueling през юли се е доближила до 60%, до момента в който Ryanair е напълнил самолетите си до 72%, когато е обикновено тя да надвишава 97%. През август Norwegian имаше коефициент на натоварване 62% спрямо 90% през същия месец на 2019 година

За да бъде доходоносен полетът в Европа, компанията би трябвало да е продала 79% от местата, пресмята Международна асоциация за въздушен транспорт (IATA). Някои самолетни компании са намалили прага на доходност до 75%, само че на Стария континент те са изключения. " Според извадка от 122 компании от разнообразни райони самолетните компании доближават равновесие приблизително с коефициент на натоварване 77%. Само четири самолетни компании в извадката могат да бъдат рентабилни със претовареност по-малка от 62% ", се споделя в отчета на IATA. В него се предизвестява, че оставянето на празно място за ценене на обществената отдалеченост би сложило бранша на ръба на банкрута.

През август обстановката се усложни в Испания и останалата част на Европа заради огнища и налагане на нови ограничавания за пътешестване в границите на континента (дългият радиус към момента е доста стеснен, бел. ред.). Данните, оповестени от компанията Aena, демонстрират, че пътническият трафик остава невисок, макар увеличеното предлагане от самолетните компании. Също по този начин летищната мрежа предвижда пътническия трафик да спадне със 70% през най-важния си месец от годината, до момента в който интервенциите са били едвам с 39% по-ниски от същия месец на 2019 година С други думи, осъществени са 61% от полетите спрямо равнищата от преди пандемията, само че размерът на пасажерите е достигнал едвам 30%. На този стадий би трябвало да се напомни, че към 15 август, когато Германия ограничи пътуванията до Испания, анулацията на полети се усили, резервациите бяха парализирани и TUI анулира всички полети в Испания.

" Авиокомпаниите се пробваха да понижат цените, с цел да подтикват търсенето, само че това не беше сполучливо. Традиционната тактика е да се оферират повече самолети и да се пускат предложения, само че парадигмата се промени, защото в този момент търсенето се обуславя от рестриктивните мерки. Страните дефинират карантини и това е като възбрана за хвърчене ", разяснява Пере Суа-Санчес, консултант по въздушен превоз и професор в UOC (Свободният университет в Каталуния) и Cranfield. Според прогноза, направена от IATA, разликата сред търсенето и предлагането се усили през август и трябваше да следва същата наклонност през септември. 

В момента в Европа IAG в допълнение понижи упования потенциал за четвъртото тримесечие, преминавайки спада в предлагането от 46% до 60%. В тази посока, Ryanair е понижила потенциала си от 60% през август на 40%. EasyJet поддържа прогнозите си след затварянето на юли с претовареност от 84%. Изправени пред ниското търсене, самолетните компании пускат мощни предложения, които към този момент доведоха до спад в междинните цени това лято, което затруднява точката на равновесие, даже в случай че заетостта е по-висока.

Според IATA спадът в търсенето продължава да изпреварва спада в предлагането, което води до междинен коефициент на натоварване за всички самолетни компании в света от 58% през юли. В Северна Америка, където някои самолетни компании като Delta са оставили свободно място, с цел да подсигуряват обществена отдалеченост на самолетите, е още по-ниско, защото те са запълнили единствено 47,6% от местата. В Латинска Америка заетостта е била 63,1%, когато прагът на доходност е 79%, а в Китай той е достигнал 74% за вътрешните полети. 

Източник: 

Превод и редакция: Нели Тодорова 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР